Live ψηφοφορία
[IT_EPOLL_VOTING id=”2944″][/IT_EPOLL_VOTING]
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Πράσινο Πορτοκάλι
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
«Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange GO»
Το πρότζεκτ "Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange 60” αφορά την οργάνωση μιας ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ και ενός ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ που συνδυάζει την κυκλική οικονομία με την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων. Η καμπάνια υλοποιείται με δράσεις σε 15 σημεία/πόλεις σε όλη την επικράτεια. Αυτά τα σημεία/πόλεις θα αποτελέσουν το Δίκτυο (σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) που σε δεύτερο χρόνο (πέρα από τα όρια της χρηματοδότησης της πρόσκλησης) θα συνεχίζουν να υλοποιούν καμπάνιες περιβαλλοντικού και διατροφικού περιεχομένου.
Για επικοινωνιακούς λόγους η υλοποίηση της καμπάνιας από πόλη σε πόλη θα παρουσιαστεί ως μια Διαδρομή σε εξέλιξη. Στις πόλεις που περιλαμβάνονται στη διαδρομή της καμπάνιας προβλέπεται:
Α) υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και πολιτών (εργαστήρια, παρουσιάσεις)
Β) οργάνωση ενός τοπικού Εκπαιδευτικού Hub εθελοντών από εκπαιδευτικούς, γονείς, εθελοντές, με τη δυνατότητα να εφαρμόζει δράσεις κοινωνικού σκοπού στο μέλλον
Γ) διάθεση εκπαιδευτικού υλικού στο τοπικό Hub για να εφαρμόσει τις εκπαιδευτικές δράσεις της καμπάνιας στην ευρύτερη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Η εκπαιδευτική καμπάνια υλοποιείται με αποστολές ομάδων εμψυχωτών/εκπαιδευτών που ταξιδεύουν οδικώς για 10 πόλεις και με πλεύση για 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η οργάνωση των αποστολών γίνεται από το Συντονιστικό Γραφείο του έργου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη. Για ενίσχυση του επικοινωνιακού αντίκτυπου, στις επισκέψεις σε κάθε σταθμό θα χρησιμοποιούνται όχημα και σκάφος σηματοδοτημένα με τα στοιχεία της ταυτότητας της καμπάνιας (logo, slogan κλπ).
Με την ολοκλήρωση του έργου παραμένει σε λειτουργία το Σχολικό Δίκτυο Hubs και ένα Συντονιστικό Γραφείο το οποίο θα έχει την ευθύνη να εφαρμόσει στο μέλλον και άλλες καμπάνιες που θα κινούνται στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα βασικά παραδοτέα του πρότζεκτ είναι:
Μια εκπαιδευτική καμπάνια που θα υλοποιηθεί σε 15 πόλεις και νησιά και θα εμπλέξει βιωματικά συνολικά. ο 3.000 παιδιά/μαθητές και τις οικογένειες τους ο 1.500 πολίτες που θα συμμετέχουν στις τοπικές εκδηλώσεις ο 300 πολίτες-εθελοντές που θα αποτελούν τα τοπικά HlJBS Εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά/μαθητές 6-15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα: Κυκλική Οικονομία, Farm2Fork, Food Waste, Διατροφή Εκπαιδευτικό υλικό για capacity building ομάδων εθελοντών των τοπικών HlJBS, που θα αξιοποιηθούν στις μελλοντικές καμπάνιες του Δικτύου Ένα ΔΙΚΤΥΟ 15 HUBS τη διαχείριση των οποίων έχει ένα ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ που θα οργανώνει τις μελλοντικές καμπάνιες, πέρα από αυτή στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Αναλυτική περιγραφή
Η πρόταση «Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange GO» αποτελείται από 5 διακριτά Υποέργα. Το καθένα έχει τις προβλεπόμενες ενέργειές του (E.), τις αντίστοιχες δαπάνες και τα προβλεπόμενα Παραδοτέα. Επιγραμματικά τα Υποέργα είναι:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1 Διαχείριση - Οργάνωση
Συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, Επικοινωνία με τοπικούς φορείς, Διαχείριση προϋπολογισμού & δαπανών
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
Συγκρότηση επιστημονικής/εκπαιδευτικής επιτροπής, Προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, Προετοιμασία επικοινωνιακού υλικού, Στελέχωση εκπαιδευτικών ομάδων/αποστολών
ΥΠΟΕΡΓΟ 3 Εφαρμογή καμπάνιας
Εφαρμογή καμπάνιας σε 20 πόλεις, Εποπτεία καλής εφαρμογής της καμπάνιας
ΥΠΟΕΡΓΟ 4 Βιωσιμότητα
Οργάνωση του Δικτύου HlJBS, Σχεδιασμών νέων έργων, Συνεργασίες και μεταδικτύωση
ΥΠΟΕΡΓΟ 5 Επικοινωνία, τεκμηρίωση
Τεκμηρίωση της εφαρμογής, Αναφορές προόδου, Υπολογισμός αντίκτυπου, Προβολή & Επικοινωνία της καμπάνιας και της χρηματοδότησης
Αναλυτικότερα, για κάθε υποέργο:
Υποέργο 1: Διαχείριση – Οργάνωση
Συγκροτείται η Ομάδα Έργου με στελέχωση και αρμοδιότητες:
- Διαχειριστικού ελέγχου και αναφοράς,
- Συντονισμού και οργάνωσης του έργου
- Επικοινωνίας και διάχυσης του έργου
Σχεδιάζεται η «Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange 60, καμπάνια για την κυκλική οικονομία στην παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων». Ορίζεται μια «διαδρομή» πόλεων/σημείων όπου θα εφαρμοστούν οι δράσεις της καμπάνιας. Η «διαδρομή» είναι ένα χρονοδιάγραμμα αποστολών ομάδας 5 εμψυχωτών-εκπαιδευτών που θα επισκέπτεται κάθε πόλη για να υλοποιήσει τις δράσεις της καμπάνιας. Ορίζεται το χρονοδιάγραμμα των αποστολών με μια γεωγραφική ακολουθία, έτσι ώστε η σειρά των αποστολών να παρουσιάζεται ως μια διαδρομή σε εξέλιξη. Για κάθε πόλη/στάση της διαδρομής γίνονται επαφές με: Τον τοπικό Δήμο και το τοπικό γραφείο Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης, άλλο τοπικό φορέα της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚΤΠ) Οριστικοποιούνται οι πόλεις/σταθμοί και σχεδιάζονται 2 «διαδρομές»:
1) χερσαία διαδρομή σε 10 πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Αθήνα, Πάτρα, Καλαμάτα. Η επιλογή έγινε με γεωγραφική κατανομή πόλεων κοντά ή πάνω από 100.000 κατοίκους
2) θαλάσσια διαδρομή σε 5 νησιά του Αν. Αιγαίου: Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Ικαρία και Σαμοθράκη
Με τις πόλεις/σταθμούς που οριστικοποιείται η συνεννόηση για την εφαρμογή της καμπάνιας, συντάσσεται ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον φορέα που θα αποτελεί τον τοπικό συνεργάτη (Σχολική Κοινότητα, Δήμο, ή άλλο φορέα) και το Συντονιστικό Γραφείο του Δικτύου τοπικών hubs που θα σχηματιστεί με την ολοκλήρωση της καμπάνιας.
Η χερσαία διαδρομή θα πραγματοποιηθεί με 10 αποστολές κλιμακίου 5 εμψυχωτών-εκπαιδευτών που θα μετακινηθούν με μίνι βαν του έργου για επικοινωνιακούς λόγους, για ενίσχυση της εικόνας της «διαδρομής» που ενώνει σημεία. Οι αποστολές θα προγραμματίζονται σε ανεξάρτητα ταξίδια με έδρες τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η θαλάσσια διαδρομή θα γίνει με ενοικιαζόμενο σκάφος του έργου που σε διάστημα ενός μήνα θα επισκεφθεί τη σειρά των νησιών. Με το βαν ή το σκάφος θα ταξιδεύει η ομάδα των 5 εμψυχωτών-εκπαιδευτών. Εξοπλισμός και υλικά θα αποστέλλονται ξεχωριστά.
Η Ομάδα Έργου ορίζει το Συντονιστικό Γραφείο που μεριμνά για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την καταγραφή των δράσεων των αποστολών. Συγκεντρώνει υλικό τεκμηρίωσης της εφαρμογής, επικοινωνιακό υλικό για προβολή της καμπάνιας και του έργου, ελέγχει δαπάνες και μέριμνα για την τήρηση του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος.
Υποέργο 2: Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού
Η Ομάδα Έργου συγκροτεί μια επιστημονική ομάδα εργασίας. Η επιστημονική ομάδα μεριμνά για:
Τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών και Ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων βιωματικού χαρακτήρα για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, με θέμα την κυκλική οικονομία για την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων. Τα εκπαιδευτικά σενάρια που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν περιγραφή των δραστηριοτήτων, των αναλωσίμων υλικών και του εκπαιδευτικού εξοπλισμού που απαιτείται.
- Την επιλογή και την εκπαίδευση των στελεχών που θα εφαρμόσουν τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών σεναρίων.
- Την παραγωγή ή αγορά του εκπαιδευτικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών σεναρίων
Γίνεται η παραγωγή των υλικών με σηματοδότηση του έργου και της καμπάνιας σε έντυπα και ό,τι άλλο υλικό θα παραχθεί για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Δημιουργούνται 5 σετ εκπαιδευτικού υλικού, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η παράλληλη λειτουργία των 2 κέντρων εκκίνησης των αποστολών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το πρώτο από τα 5 σετ θα ταξιδέψει στα νησιά. Για τις χερσαίες μετακινήσεις και μεταφορά υλικού χρησιμοποιείται νοικιασμένο όχημα με εξωτερική διαμόρφωση σύμφωνα με τη την ταυτότητα της καμπάνιας. Η πραγματοποίηση της θαλάσσιας διαδρομής, θα γίνει με ενοικίαση σκάφους για ένα μήνα.
Επιλέγονται και εκπαιδεύονται 20 συνεργάτες-εκπαιδευτές με σχετική εμπειρία στην εφαρμογή εκπαιδευτικών βιωματικών δραστηριοτήτων. Δημιουργούνται 2 ομάδες στελεχών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει δυο εργαστήρια επιμόρφωσης capacity building για εθελοντές με θέμα την «Οργάνωση και εφαρμογή ανοιχτών βιωματικών δράσεων με παιδιά και πολίτες» . Τα εργαστήρια θα είναι 3ωρης διάρκειας και θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα θέματα:
- βασικές αρχές βιωματικής μη τυπικής εκπαίδευσης
- συντονισμός ομάδων παιδιών και ενηλίκων
- οργάνωση και επικοινωνία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και social media
Στο περιεχόμενο των εργαστηρίων capacity building εκπαιδεύεται η ομάδα των στελεχών εκπαιδευτών, για να τα εφαρμόσουν στην κάθε τοπική ομάδα εθελοντών, σε κάθε πόλη που οργανώνεται αποστολή.
Υποέργο 3: Εφαρμογή Καμπάνιας
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα της Ομάδας Έργου, οργανώνονται αποστολές των 5 εμψυχωτών-εκπαιδευτών στις πόλεις/σταθμούς της διαδρομής της καμπάνιας. οι μετακινήσεις γίνονται με ενοικιασμένο βαν (ή σκάφος για τα νησιά). Η κάθε αποστολή διαρκεί 4 ημέρες (3 διανυκτερεύσεις) με 2 ημέρες οδοιπορικά και 2 ολόκληρες μέρες για εφαρμογή των δράσεων της καμπάνιας. Οι δράσεις εφαρμόζονται σε χώρο και με την υποστήριξη της τοπικής Σχολικής Κοινότητας ή του Δήμου ή άλλου πολιτιστικού φορέα με τους οποίους έχει γίνει συνεννόηση και υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το Συντονιστικό Γραφείο του Δικτύου. Σε κάθε πόλη/σταθμό οι δράσεις της καμπάνιας είναι:
- 10 δίωρα εργαστήρια σε ομάδες των 20 παιδιών σε σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια) στο πλαίσιο της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων.
- 1 ανοιχτή εκδήλωση για πολίτες σε προσβάσιμο σημείο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 πολιτών 1 τρίωρο εργαστήριο σε επιλεγμένη ομάδα 20 εθελοντών για capacity building του τοπικού Hub για την ενεργοποίησή τους σε άλλες καμπάνιες του Δικτύου Hubs.
- Δράσεις δημοσιότητας: διανομή έντυπου υλικού σε πολίτες, παρουσίαση/συνέντευξη σε τοπικά ΜΜΕ.
Για την εφαρμογή των εργαστηρίων στα εκπαιδευτήρια απαιτείται εκπαιδευτικός εξοπλισμός και αναλώσιμα υλικά που έχουν προβλεφθεί από την επιστημονική ομάδα. Επίσης, προβλέπεται και εξοπλισμός ανοιχτής εκδήλωσης που θα έχει παραχθεί ειδικά για την καμπάνια και ταξιδεύει μαζί με την αποστολή των εμψυχωτών ή χωριστά από αυτή. Σε κάθε σταθμό παραχωρείται στον τοπικό συνεργαζόμενο φορέα εκπαιδευτικό υλικό για συνέχιση των εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της καμπάνιας σε δεύτερο χρόνο. Για την υποστήριξη του τοπικού Hub, το έργο παραχωρεί στον τοπικό συνεργάτη σε κάθε πόλη/σταθμό εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ως υποδομή για τις επόμενες καμπάνιες του Δικτύου πόλεων.
Στις δράσεις της καμπάνιας περιλαμβάνεται και ένας Σχολικός Διαγωνισμός εκπαιδευτικών πρότζεκτ που θα υλοποιήσουν προαιρετικά τα σχολεία σε δεύτερο χρόνο, μετά το διήμερο των εργαστηρίων της καμπάνιας. Ο σχολικός διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε όλα τα σχολεία. Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας θα οργανωθεί εκδήλωση ολοκλήρωσής, όπου θα παρουσιαστούν επιλεγμένα σχολικά πρότζεκτ. Η εκδήλωση αυτή εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς.
Με την ολοκλήρωση της διαδρομής, θα υπάρχει εφαρμογή της καμπάνιας σε 15 σημεία και συνολικά άμεσο αντίκτυπο:
- 15 πόλεις Χ 10 ομάδες μαθητών Χ 20 μαθητές = 3.000 μαθητές
- 15 πόλεις Χ 1 ομάδα εθελοντών Χ 20 εθελοντές = 300 εκπαιδευμένοι εθελοντές ENVlRONM2•4TAL
- 15 πόλεις Χ 1 εκδήλωση Χ 100 συμμετέχοντες = 1.500 πολίτες
Η τεκμηρίωση της ορθής εφαρμογής και υλοποίησης της καμπάνιας θα γίνει με:
- Συλλογή εργασιών των παιδιών (δραστηριότητες ανάδρασης)
- Ενυπόγραφες καταστάσεις και βεβαιώσεις συμμετοχών των συνεργαζόμενων τοπικών φορέων
- Φύλλα αξιολόγησης της εφαρμογής των δραστηριοτήτων
- Φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες
- Αποδελτίωση του τοπικού τύπου
- Επισκέψεις Επόπτη του έργου σε επιλεγμένες πόλεις/στάσεις της καμπάνιας
Υποέργο 4: Οργάνωση Δικτύου & Βιωσιμότητα
Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας, σε 15 πόλεις/σταθμούς της διαδρομής θα έχει μείνει η ακόλουθη στελεχιακή και οργανωσιακή υποδομή:
- Ομάδα 20 εθελοντών εκπαιδευμένων στο πως να οργανώνουν και να διαχειρίζονται ομάδες μαθητών και πολιτών με βιωματικές δραστηριότητες
- Βασικός εξοπλισμός εκδηλώσεων και εργαστηρίων (υποδομή προβολής, διαδικτυακής διασύνδεσης, εξοπλισμός υπαίθριων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικός εξοπλισμός κλπ)
- Επικοινωνιακό υλικό και υλικό σήμανσης του δικτύου που θα σχηματιστεί με την ολοκλήρωση της διαδρομής
Στη φάση αυτή γίνεται η σύνδεση του τοπικού πυρήνα εθελοντών με το Συντονιστικό Γραφείο μέσω ενός Μνημονίου Συνεργασίας που θα ορίζει και τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας των τοπικών hubs στο πλαίσιο του Δικτύου.
Αυτή η στελεχιακή και οργανωσιακή υποδομή θα αποτελεί το τοπικό Hub ενός Δικτύου 15 πόλεων που θα είναι σε θέση να εφαρμόσει στο μέλλον άλλες καμπάνιες περιβαλλοντικού και διατροφικού περιεχομένου. Το Συντονιστικό Γραφείο του Δικτύου διατηρεί το επιστημονική και επικοινωνιακή του ιδιότητα έτσι ώστε να σχεδιάζει και να οργανώνει την εφαρμογή κάθε επόμενης καμπάνιας. Το Συντονιστικό Γραφείο διατηρεί φυσική έδρα και ενεργή διαδικτυακή τοποθεσία και προφίλ. Το Συντονιστικό Γραφείο είναι ευθύνη του Φορέα Υλοποίησης του έργου "Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange 60”.
Για τη βιωσιμότητα του Δικτύου, το Συντονιστικό Γραφείο θα πρέπει να μεριμνήσει για τη σύνδεση του Δικτύου:
- Με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
- Με άλλα εκπαιδευτικά δίκτυα και συλλογικούς φορείς (μεταδικτύωση) που εφαρμόζουν καμπάνιες με κοινωνικό και περιβαλλοντικό μήνυμα.
- Με ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την διάχυση μηνυμάτων και υποστήριξη αξιών κοινωνικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου.
Η θεματολογία της κάθε καμπάνιας που μελλοντικά θα εφαρμόσει το Δίκτυο δεν περιορίζεται μόνο στο περιβάλλον και τη διατροφή, αλλά αφορά το πλαίσιο αξιών που δημιουργείται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Μέριμνα του Συντονιστικού Γραφείου είναι να αναπτύξει συνεργασίες business to business (Β2Β), and business to government (B2G) προσφέροντας το έργο του σχεδιασμού και της υλοποίησης επικοινωνιακών υπηρεσιών, με βιωματικό τρόπο, σε ένα δίκτυο που καλύπτει την επικράτεια. Αυτές οι ενέργειες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Δικτύου και τον επεκτεινόμενο αντίκτυπο του πρότζεκτ "Πράσινο Πορτοκάλι — Green Orange 60”.
Υποέργο 5 Επικοινωνία, Διάχυση
Το υποέργο 5 είναι μέρος της διαχείρισης του έργου και είναι ευθύνη της Ομάδας Έργου του πρότζεκτ. Αφορά την επικοινωνιακή αξιοποίηση και προώθηση της καμπάνιας. Παράλληλα, μεριμνά για την επικοινωνία και την αναγνώριση της χρηματοδότησης του έργου. οι προβλεπόμενες ενέργειες για τις ανάγκες του συνολικού έργου είναι:
- η δημιουργία δημόσιου προφίλ του Δικτύου
- η παραγωγή επικοινωνιακού υλικού
Η διαθέσιμη εργαλειοθήκη περιλαμβάνει (χωρίς να περιορίζεται σε αυτά):
- Δημιουργία ταυτότητας: logo, slogan, site, social media profile,
- Δημιουργία υλικού σήμανσης: banner, πόστερ, ένδυση εμψυχωτών- εκπαιδευτών, σήμανση του βαν και του σκάφους
- Δημιουργία και παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού προς διανομή σε 10.000 άτομα
Οργάνωση επικοινωνιακών events:
- Συνέντευξη τύπου έναρξης του έργου και της καμπάνιας
- Τελετή ολοκλήρωσης και παρουσίασης του απολογισμού του έργου,
Παραγωγή επικοινωνιακού υλικού για τα Social media & ΜΜΕ
- 5 Newsletters (αρχικό και ανά τρίμηνο)
- Press kit για την αναγνώριση του χρηματοδότη και το έργο συνολικά με info, photo, video
- Press kit για το περιεχόμενο και τους στόχους της καμπάνιας με info, photo, video
Στο υποέργο 5 εντάσσεται και ο υπολογισμός αντίκτυπου του έργου. Αποτελεί και αυτό ευθύνη της Ομάδας έργου
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
Βασικός σκοπός του πρότζεκτ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα της κυκλικής οικονομίας στη διατροφή, της μείωσης της σπατάλης των τροφίμων και του περιορισμού του αποτυπώματος στην παραγωγή τροφίμων. Οι σχολικές ομάδες είναι ο πυρήνας του κοινού στο οποίο απευθύνεται το έργο, αλλά η επίδραση και ο αντίκτυπος του αναμένεται να μεταφερθούν στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένας μηχανισμός (το Δίκτυο Hubs) που συνεχίζει να έχει επίδραση στην κοινωνία σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, ο αντίκτυπος περνά από τον πυρήνα της σχολικής ομάδας, στην τοπική κοινωνία. Το έργο επιλέχθηκε να βασιστεί στα εκπαιδευτήρια (Δημοτικά & Γυμνάσια) καθώς το εκπαιδευτικό δίκτυο είναι η πλέον εκτεταμένη δομή σε μια σύγχρονη πολιτεία. Σχολεία υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία και κάθε σχολική κοινότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σύνολο της τοπικής κοινότητας. Συνεπώς, έχοντας πρόσβαση στα σχολεία, δημιουργείται πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της καμπάνιας με εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία ή σε άλλους πολιτιστικούς φορείς, προσδίδει εγκυρότητα στο μήνυμα που στοχεύει να επικοινωνήσει το έργο.
Οι δείκτες υλοποίησης του άμεσου αντίκτυπου της καμπάνιας είναι:
Α) 3.000 μαθητές
Β) 300 εκπαιδευμένοι εθελοντές
Γ) 1.500 πολίτες σε 15 πόλεις της επικράτειας.
Σε αυτά δεν υπολογίζεται η συνολική διάχυση του αποτελέσματος του έργου σε πρώτο χρόνο (στο πλαίσιο του έργου)και σε δεύτερο χρόνο (μετά την υλοποίηση του έργου).Προκειμένου να υπάρξει συστηματική αποτίμηση των αποτελεσμάτων του έργου, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης του αντίκτυπου της καμπάνιας η οποία θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα:Καταγραφή δράσεων — Όλες οι δράσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του έργου θα καταγράφονται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες του έργου. Αυτή η καταγραφή θα εξυπηρετήσει τόσο την παρακολούθηση της προόδου του έργου σε πραγματικό χρόνο, όσο και την κατηγοριοποίηση και ποσοτικοποίηση των συνολικών δράσεων.
- Καταγραφή συμμετεχόντων — Ο αριθμός συμμετεχόντων κάθε δράσης θα καταγράφεται και θα προστίθεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Για τις δράσεις οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα σε σχολικές μονάδες, ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών και διδασκόντων θα καταγράφεται από τους συμμετέχοντες διδάσκοντες. Ο αριθμός πολιτών και εθελοντών συμμετεχόντων, θα καταγράφεται από εκπροσώπους των τοπικών φορέων/εθελοντών. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα των καταγραφόμενων αριθμών και θα μπορέσει να αξιολογηθεί ο άμεσος αντίκτυπος των δράσεων του έργου.
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικών δράσεων — Για την αξιολόγηση του αντικτύπου των δράσεων σε επίπεδο γνώσεων, αντιλήψεων και πρακτικών, θα δημιουργηθεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες μαθητές και διδάσκοντες πριν και ένα μήνα μετά τη συμμετοχή τους στις δράσεις. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών θα επιτρέψει την αποτίμηση της αλλαγής σε κάθε έναν από τους τρείς άξονες αξιολόγησης (γνώσεις, αντιλήψεις, πρακτικές) ως απόρροια της συμμετοχής στις δράσεις του έργου. Το ερωτηματολόγιο θα προσαρμοστεί στα ηλικιακά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, ενώ όλα τα δεδομένα θα συλλεχθούν και θα επεξεργαστούν με σεβασμό προς τις βασικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων (Γενικός κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων — ΓΚΠΔ).
- Υλικό τεκμηρίωσης — Θα συλλεχθεί υλικό τεκμηρίωσης της εφαρμογής της καμπάνιας. Το υλικό αυτό θα προέρχεται από συγκεκριμένες δραστηριότητες των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα έχουν το ρόλο να δίνουν ανατροφοδότηση (feedback) για την επίδραση που είχε η παρέμβαση στις ομάδες στόχους.
- Επόπτης εφαρμογής — από την Ομάδα Έργου θα οριστεί Επόπτης που θα επισκέπτεται συγκεκριμένες πόλεις/σταθμούς και θα ελέγχει με φυσική παρουσία τη σωστή εφαρμογή των δράσεων της καμπάνιας.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Το σκεπτικό της πρότασης είναι να υλοποιηθεί μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σημείων εφαρμογής με θέμα την Κυκλική Οικονομία στη Διατροφή για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ειδικά στα σχολεία, έχουν γίνει και στο παρελθόν στο πλαίσιο προγραμμάτων εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), όπως το ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ του φορέα χρηματοδότησης της πρόσκλησης. Το καινοτόμο στοιχείο του πρότζεκτ «Πράσινο Πορτοκάλι» είναι ότι:
- Συνδέει τα σχολεία με τις τοπικές κοινωνίες
- Συνδέει τις τοπικές κοινωνίες σε ένα Δίκτυο Hubs
Αυτή η δομή δημιουργεί ένα μόνιμο εργαλείο επικοινωνιακή στρατηγικής με το ευρύ κοινό που έχει:
- υψηλή εγκυρότητα, αφού πρόκειται για εκπαιδευτικό εργαλείο κατάλληλο για σχολεία
- εξασφαλισμένη βιωσιμότητα, αφού πάνω σε αυτό μπορούν να εφαρμοστούν και άλλα προγράμματα ΕΚΕ
- επεκτασιμότητα, αφού το Δίκτυο μπορεί να επεκταθεί τόσο θεματικά, όσο και γεωγραφικά
Η πρόταση «Πράσινο Πορτοκάλι» δίνει αποτέλεσμα ταυτόχρονα σε τρεις διαστάσεις:
- Εκτεταμένη διάχυση μέσα από την προβολή ενός επικοινωνιακού event, με μεγάλη χρονική διάρκεια (7 μήνες καμπάνιας) και μεγάλη γεωγραφική κατανομή (15 πόλεις).
- Εστιασμένη και σε βάθος παρέμβαση σε σημεία (πόλεις) όπου ο ισχυρός άμεσος αντίκτυπος θα μεταφερθεί και σε άλλες σχολικές κοινότητες ως πρότυπο εκπαιδευτικής δράσης.
- Εκτεταμένη χρονικά παρέμβαση, με αντίκτυπο και μετά τη λήξη του έργου, με τη λειτουργία του Δικτύου σε δεύτερο χρόνο με άλλα πρότζεκτ ΕΚΕΙ στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματολογίας: Περιβάλλον, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνία.
Η πρόταση «Πράσινο Πορτοκάλι» συνδέει τις τοπικές κοινωνίες και τις σχολικές κοινότητες με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ως μια local12global πρωτοβουλία. Η πρόταση εστιάζει άμεσα στους στόχους:
- Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
- Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
- Συνεργασία για τους στόχους,
Ενώ αναφέρεται έμμεσα στους στόχους:
2.Μηδενική πείνα
13.Δράση για το κλίμα
Συνοψίζοντας, για την πρόταση «Πράσινο Πορτοκάλι» σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα πολυδιάστατο εργαλείο εκπαίδευσης και επικοινωνίας, που λειτουργεί ταυτόχρονα σε βάθος και σε πλάτος εφαρμογής, συνδέοντας τις αξίες της πρόσκλησης με τους παγκόσμιους στόχους και τις τοπικές κοινωνίες.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του/ων βασικού/ών λόγου/ων για τον/ους οποίον/ους προτείνετε να επιλεγεί για χρηματοδότηση η πρόταση του Φορέα σας από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Εταιριών TEXAN)
Οι βασικοί λόγοι επιλογής της πρότασης είναι ότι συνδυάζει μια εκτεταμένη καμπάνια, με ισχυρό επικοινωνιακό αντίκτυπο με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εφαρμογής προγραμμάτων ΕΚΕ. Σε αυτά προστίθενται τα στοιχεία:
- Η συνάφεια του φορέα μας με το αντικείμενο της πρότασης,
- Η συνάφεια της πρότασης με το θέμα της προκήρυξης,
- Οι επικοινωνιακές δυνατότητες του έργου,
- Τα εχέγγυα καλή εφαρμογής λόγω ιστορικού σε χρηματοδοτούμενα έργα,
- Η επεκτασιμότητα του έργου και πέρα από τα όρια της χρηματοδότησης,
- Η βιωσιμότητα του έργου πέρα από τα όρια της χρηματοδότησης.
Αξιολογώντας τις παραπάνω παραμέτρους (Ο, 1, ισχυρά θετικό, ... 9,10, ισχυρά αρνητικό) και τοποθετώντας τες σε ένα ιστόγραμμα-ραντάρ, προκύπτει ότι το αποτύπωμα του έργου καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης.
Πράσινο Πορτοκάλι Green Orange GO
—Πράσινο Πορτοκάλι ——- Κριτήρια επιλεξιμότητας
Συναφεια πρότασης με προκήρυξη
Βιωσιμότητα του έργου Συναφεια φορέα με αντικείμενο
Επεκτασιμότητα του έργου
Εγγύηση καλής εφαρμογής του έργου
Επικοινωνιακές δυνατότητες του έργου
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
Η πρόταση αποσκοπεί να αναπτύξει μια βιωματική περιβαλλοντική παρέμβαση, έναν διαδραστικό κόμβο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ανοικτό και δωρεάν για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες τους χωρίς διακρίσεις, στο κέντρο της Αθήνας, στο εμβληματικό ιστορικό κτίριο-οικία της ηρωίδας της Κατοχής και μητέρας επτά παιδιών Λέλας Καραγιάννη. Το κτίριο, κατασκευής 1923, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και χαρακτηρίζεται ως «αξιόλογο δείγμα κτιρίου της ύστερης εκλεκτικής περιόδου», αποτελώντας ορόσημο μιας συγκεκριμένης εποχής, αλλά με διαχρονικό ιστορικό και κοινωνικό πρόσημο.
Μέσα στο χώρο αυτό και χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων και της βιωματικής μάθησης, οι επισκέπτες παιδιά σχολικής ηλικίας και οι συνοδοί τους, θα κληθούν να συνειδητοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να εξοικειωθούν με τη χρήση καλών πρακτικών, να υιοθετήσουν σωστά αντανακλαστικά, να ενστερνιστούν με ανταποδοτικό τρόπο τα οφέλη από τη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας, εστιάζοντας στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και του πλανήτη μέσα από την άμεση και βιωματική εμπειρία καθημεριvώv συνηθειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και πόρων, όπως το νερό, η κατανάλωση ενέργειας, η διαχείριση στερεών απόβλητων κά.
Σ 'αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο περιβαλλοντικά θέματα που συνδέονται με τις συνέπειες της μη ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαχείριση των αποβλήτων, η σπατάλη, η εξάντληση των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η υπερκατανάλωση.
Παράλληλα με τα τεχνολογικά και τα ψηφιακά μέσα που θα αξιοποιηθούν για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Κέντρου, θα αναδειχθεί η σχέση του περιβάλλοντος με την Τέχνη και θα ενσωματωθούν στις δράσεις που θα αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις καλλιτεχνικής εκπαίδευσης οι οποίες θα αντλούνται από τομείς όπως η ακουστική οικολογία η οποία μελετά τη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον χρησιμοποιώντας ως μέσο τον ήχο, η arte povera η οποία αποκαθιστά μια άμεση επαφή με τα φυσικά υλικά, κ.α.
Το βιωματικό Κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης θα διεξαχθούν εντός και εκτός του κόμβου μέσα στο ίδιο έτος υλοποίησης του προτεινόμενου έργου. Διατηρώντας την τυπολογία και την αισθητική μιας ζεστής και φιλόξενης για τα παιδιά κατοικίας, φιλοδοξούμε το κτίριο να λειτουργήσει ως περιβαλλοντικός κόμβος ευαισθητοποίησης, εμπειρίας, συνάντησης, διαλόγου και δράσης που θα φέρει κοντά όλη την κοινότητα.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Το βιωματικό κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα στεγάζεται σε χώρο 85τ.μ. περίπου του ιστορικού κτηρίου της οδού Λέλας Καραγιάννη. Οι επισκέπτες του χώρου, παιδιά σχολικής ηλικίας πρωτίστως αλλά και οι συνοδοί τους (γονείς, εκπαιδευτικοί κ.λ.π.) θα έχουν τη δυνατότητα, να περιηγηθούν και να αλληλοεπιδράσουv στον χώρο με δύο διακριτούς τρόπους.
Ο πρώτος θα περιλαμβάνει "αναλογικές" δράσεις χειραπτικής προσομοίωσης για την παραγωγή ενός πρωτότυπου τρόπου βιωματικής μάθησης και διαδραστικής ενασχόλησης στο χώρο ενώ ο δεύτερος θα περιλαμβάνει ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας με παιγνιώδη χαρακτηριστικά με στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας βιωματικής μάθησης και ευαισθητοποίησης.
Παράλληλα σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της τέχνης ως μέσον επικοινωνίας με το περιβάλλον (υλικό και έμψυχο) που δεν αποκλείει τη συναισθηματική συμμετοχή και δύναται κατ' αυτό τον τρόπο να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο να διαμορφώσει ανθρώπους πιο συνειδητούς σε σχέση με ό,τι τους περιβάλλει θα εξελίσσεται μια σειρά από δράσεις εμπνευσμένες από την καλλιτεχνική εκπαίδευση όπως η δημιουργία ηχητικών κολάζ που θα εμπνέονται από πηγές ενέργειας, ηχητικών περιπάτων, γνωριμία με έργα εικαστικών που αξιοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρια δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων από χρηστικά αντικείμενα κ.α
Η βιωματική αυτή εμπειρία στο σύνολό της, θα αρθρώνεται γύρω από 3 θεματικές ενότητες σχετικές με την ορθή και βιώσιμη κατανάλωση της οικιακής ενέργειας:
1. Οικιακή χρήση ενέργειας
Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με θέματα που αφορούν στην ορθή χρήση ενέργειας στο οικιακό περιβάλλον (φωτισμός και τροφοδοσία οικιακών συσκευών).
Μέσα από τις αναλογικές δράσεις χειραπτικής προσομοίωσης και τις ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, οι επισκέπτες θα μπορούν να εμπλακούν σε εναλλακτικά σενάρια σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας θα τους παρέχει τη δυνατότητα να τροποποιούν παραμέτρους του κτηρίου (π.χ. μόνωση, κουφώματα, φωτισμός) καθώς και να τοποθετούν και να αξιολογούν ηλεκτρικές συσκευές ανάλογα με την ενεργειακή τους σήμανση. Οι επισκέπτες, μέσα από τη χρήση tablet που θα παραλαμβάνουν κατά την έναρξη της επίσκεψής τους, θα περιηγούνται στο χώρο, θα εντοπίζουν και θα διαβάζουν QR code stickers τα οποία θα αναδεικνύουν "ενεργειακά προβληματικά σημεία" όπως κρύος αέρας από ανοίγματα, ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία stand by κλπ. και θα επιλέγουν τρόπους βελτίωσής τους. Σαν ένα παιχνίδι θησαυρού, τα παιδιά θα επιδίδονται σε μια ομαδική ανίχνευση ενεργειακών σφαλμάτων και βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του σπιτιού και θα μπορούν να συλλέγουν πόντους που αντιπροσωπεύουν την συμβολή τους σε «υπεύθυνες» ενεργειακές επιλογές.
Σε χωριστές ομάδες θα παροτρύνονται να παρουσιάσουν μία πρόταση με στόχο το βέλτιστο οικολογικό αποτύπωμα. Τα σενάρια των ομάδων θα αξιολογούνται και θα αναλύονται ενώ ταυτόχρονα θα παρέχονται πληροφορίες για την επίδραση των διαφορετικών πηγών ενέργειας στο περιβάλλον με αναφορές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αντιδιαστολή με τις συμβατικές.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας ηχητικός περίπατος στις διάφορες πηγές ενέργειας που βρίσκονται στο σπίτι. Έχοντας ως οδηγό ένα χάρτη, οι επισκέπτες θα μπορούν να διαμορφώσουν διαδρομές μέσα στο χώρο και να γράψουν οδηγίες ή παρατηρήσεις. Οι διαδρομές αυτές, θα συνοδεύονται από παύσεις στα σημεία του χώρου που διαφοροποιείται η χρήση της ενέργειας. Τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση των ηχητικών διακυμάνσεων των σημείων, θα διακρίνουν και θα αξιολογούν τη χρήση της ενέργειας στο άμεσο περιβάλλον.
2. Είδη και ανακύκλωση
Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αντιληφθούν τα οφέλη της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της εξοικονόμησης στην καθημερινότητά τους (μηδενικά απορρίμματα- zero waste).
Μέσα από την γνωριμία με έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά όπως ενδεικτικά ο Σύριος Mohamad Hafez ( https:Uwww.mohamadhafez.com/UNPACKED-Refugee-Baggage) ή ο Πορτογάλλος street artist Bordalo 11 (https:Uνesνoucanspray.com/artivism-bordalo-ii-the-artist-who gives-a-second-life-to-waste/), οι επισκέπτες θα μυηθούν στη μετουσίωση αντικειμενικά άχρηστων υλικών και αντικειμένων σε εικαστικά αντικείμενα ενώ στη συνέχεια θα μπορούν, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών να επιδοθούν σε θεματικές συνθέσεις, όπως μετατροπή παλαιών ρούχων σε πάνινες τσάντες ή δημιουργία διακοσμητικών αντικειμένων από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και πλαστικά απορρίμματα εστιάζοντας στην σημασία της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες και στην ανάγκη μείωσης της χρήσης τους.
Παράλληλα, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας θα επιτρέπει στους επισκέπτες να αναζητούν αντικείμενα και συσκευασίες που θα τοποθετούν σε ψηφιακούς κάδους ανακύκλωσης, συλλέγοντας ανταποδοτικούς πόντους που θα μπορούν να αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο χώρο.Το ψηφιακό κόμικς "the Oceanis Broken" {https://www.sutueatsflies.com/art/the-ocean-is-broken) θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός ψηφιακού παιχνιδιού απόδρασης. Στο Ocean is broken οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν και απελευθερώνουν τόνους σκουπιδιών που έχουν μεταφέρει εκεί από όλα τα μέρη της γης μέσα από τα θαλάσσια ρεύματα. Όσες οικιακές συσκευές δεν είχαν ανακυκλωθεί με το σωστό τρόπο επιστρέφουν στο "σπίτι" τους, το σπίτι από το οποίο πετάχτηκαν. Οι πόλεις γεμίζουν
ασφυκτικά γιατί σε κάθε σπίτι που δεν έχει ένα περισσευούμενο δωμάτιο οι συσκευές στοιβάζονται στα πεζοδρόμια. Στο σπίτι της Λέλας, τα παιδιά θα βρεθούν σε ένα εικονικό δωμάτιο γεμάτο συσκευές που δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ και για να συνεχίσουν την περιήγησή τους στο χώρο θα πρέπει να συνεργαστούν και να ανακαλύψουν ένα σωστό τρόπο ανακύκλωσης για κάθε είδος υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής θα αναζητούν πληροφορίες, θα απαντούν σε ερωτήσεις και θα λύνουν γρίφους που θα επιτρέπουν την αποσυναρμολόγηση των συσκευών και την ανακύκλωση των τμημάτων τους.
3. Οικιακή χρήση νερού
Μέσα από σενάρια προσομοίωσης τα παιδιά θα εξοικειωθούν με θέματα που αφορούν στην ορθή κατανάλωση του νερού στο οικιακό περιβάλλον καθώς και με τις επιπτώσεις της χρήσης του στο ευρύτερο οικοσύστημα.
Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί εφαρμογή μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα αναζητούν και θα διαβάζουν QR codes που θα τους επιτρέπουν να αποκαλύψουν έναν υποθετικό χάρτη σωληνώσεων και διαρροών νερού από το κτίριο. Σκοπός των παικτών θα είναι να βρουν τα σημεία των διαρροών και να τα "διορθώσουν'', συλλέγοντας ταυτόχρονα το νερό που διαφεύγει από το δίκτυο και αξιοποιώντας το στο οικιακό περιβάλλον για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των οικιακών εξωτερικών χώρων, για το πότισμα των φυτών ή ενός λαχανόκηπου, κλπ. Η εφαρμογή θα ενσωματώνει γενικότερες πληροφορίες για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση τοu νερού, ερωτήσεις, κουίζ και γρίφους τους οποίους οι παίκτες θα κληθούν να λύσουν για να "σώσουν" ή να ανακατεuθύνοuν ποσότητες νερού. Με την ολοκλήρωση της δράσης και την συμβολή των εκπαιδευτών, τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν μια αναλογική ή ψηφιακή αφίσα με θεματική τη "σωτηρία" τοu νερού.
Παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα βασίζονται στην ηχητική παρατήρηση και αναγνώριση και θα εμπνέονται από την ακουστική οικολογία η οποία γεννήθηκε μέσα από το καλλιτεχνικό έργο συνθετών που ηχογραφούσαν το φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία ηχοτοπίων. Αυτό το πολύ πλούσιο πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος μέσα από το πώς αυτό ακούγεται και να αποκαλύψει πλευρές και ζητήματα ποu δεν γίνονται αισθητά με την όραση. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών, τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα αξιοποιούν ηχητικό υλικό ποu θα προέρχεται από τη ροή του νερού και θα το αξιολογούν προκειμένου να κατανοήσουν τους ήχους του νερού. Θα μπορούν στη συνέχεια με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και εφαρμογών να δημιουργήσουν ηχητικά κολάζ και άλλα ηχητικά έργα τα οποία θα συνδιαλέγονται με το υδάτινο στοιχείο στο περιβάλλον.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης θα λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς για την βιωματική μάθηση και ευαισθητοποίηση και των παιδιών, ενώ παράλληλα, κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα εξελίσσεται μια εθνική εκστρατεία εξωστρέφειας και σύνδεσης με την κοινωνία, η οποία θα ξεκινήσει α. με την δικτύωση πρωτίστως με σχολεία, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, αθλητικούς συλλόγους και την χρήση έντυπου υλικού (φυλλάδια, αφίσες) με σκοπό την προσέλκυση μαθητών και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και β. την ενημέρωση και επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό μέσω δελτίων τύπου και άρθρων, καθώς και ανάπτυξης ψηφιακού επικοινωνιακού υλικού, όπως μια ιστοσελίδα, ένα βίντεο ενημέρωσης και ένα τηλεοπτικό spot.
Το προτεινόμενο έργο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί μέσα από 5 βασικά υποέργα και τις επιμέρους δράσεις τους.
ΥΠΟΕΡΓΟ 1- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (ΑΠΟΠΟΛΗ)
Ο συντονισμός και η διαχείριση του έργου θα διασφαλιστούν από την ομάδα διαχείρισης. Η Ομάδα διαχείρισης θα είναι αρμόδια για τη διοίκηση, παρακολούθηση, πιστοποίηση και παραλαβή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου καθώς και για την παρακολούθηση της προόδου των επιμέρους παραδοτέων και του φυσικού αντικειμένου με την παράλληλη και αντίστοιχη απορρόφηση του προϋπολογισμού.
Επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης θα είναι ο υπεύθυνος έργου, ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση και στενή συνεργασία με τον υπεύθυνο υλοποίησης φυσικού αντικειμένου και την επιστημονική ομάδα του προγράμματος.
Ο υπεύθυνος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου θα είναι αρμόδιος για την εκτέλεση και την παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου καθώς και την αντιστοίχισή του με το οικονομικό αντικείμενο του έργου σε συνεργασία με τον οικονομικό υπεύθυνο του έργου και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου έργου.
Την παρακολούθηση (monitoring) και την αξιολόγηση (evaluation) θα διενεργεί μέσω αντίστοιχων εργαλείων, ο υπεύθυνος του έργου.
Στην ομάδα διαχείρισης θα συμμετέχει επίσης ο οικονομικός υπεύθυνος του προγράμματος, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την οικονομική παρακολούθηση και διαχείριση του έργου και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο έργου, θα έχει την ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των σχετικών απολογιστικών οικονομικών εκθέσεων.
Η νομική υποστήριξη θα παρασχεθεί στις περιπτώσεις διαγωνιστικών διαδικασιών ή προσκλήσεων αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του προτεινόμενου φυσικού αντικειμένου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο προμηθειών.
Στην ομάδα διαχείρισης θα συμμετέχει ο υπεύθυνος επικοινωνίας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την υλοποίηση των δράσεων επικοινωνίας καθώς και ο υπεύθυνος διασύνδεσης ο οποίος θα αναλάβει, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων δικτύωσης με την σχολική και την τοπική κοινότητα.
Τέλος, θα συσταθεί επιτροπή πιστοποίησης και παραλαβής φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, ο ρόλος της οποίας θα συνδέεται άμεσα με τη συνεχή αξιολόγηση και παραλαβή του έργου.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 - ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ (ΑΠΟΠΟΛΗ - ΕΠΕΟΤ)
Στόχος της παρούσας φάσης είναι ο ορθολογικός σχεδιασμός της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, του εκπαιδευτικού υλικού και η διαφοροποίησή τους ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες στόχους, η οριστικοποίηση των προδιαγραφών του απαιτούμενου εξοπλισμού, η βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση των οικονομοτεχνικών πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του Κέντρου καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς τεχνογνωσίας και πολλαπλασιασμού των δράσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια τοu Υποέργοu θα οριστούν και θα καταγραφούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι και θα γίνει σύνταξη του εκπαιδευτικού πλάνου. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί μελέτη διαμόρφωσης χώρου και ροής επισκέψεων η οποία θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό των σεναρίων διάδρασης, την χωροταξική εγκατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων με τις τεχνικές προδιαγραφές τους, την οριστικοποίηση των ψηφιακών και «αναλογικών» μέσων με τα οποία θα αλληλοεπιδρούν οι επισκέπτες, την χώρο-χρονική διάταξη των παιδαγωγικών αντικειμένων, καθώς και τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών διαμόρφωσης του χώρου.
Παράλληλα θα σχεδιαστούν τα εκπαιδευτικά μέσα και εργαλεία, όπως σενάρια, ομαδικά ψηφιακά παιχνίδια, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, ηχητικές διαδρομές, διαδραστικά αντικείμενα, παιχνίδια ρόλων, κιτ δημιουργικότητας, χάρτες και αφίσες, ενώ το Υποέργο θα ολοκληρωθεί με το σχεδιασμό και τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών των ψηφιακών εκπαιδευτικών μέσων (εφαρμογές AR, διαδραστικές εφαρμογές video, animation, ψηφιακά παιχνίδια, κ.λ.π ).
ΥΠΟΕΡΓΟ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ- (ΕΠΕΟΤ)
Το Υποέργο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού, των σχετικών εργαλείων και των ψηφιακών μέσων σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Υποέργου 2. Ειδικότερα θα αναπτυχθούν :
- Εκπαιδευτικά σενάρια κατάλληλα τόσο για τις δράσεις χειραπτικής προσομοίωσης όσο και για τις ψηφιακές εφαρμογές.
- Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) ειδικά προσαρμοσμένες για τον χώρο του κτιρίου της Λέλας Καραγιάννη.
- Ψηφιακά παιχνίδια όπως παιχνίδια απόδρασης, στρατηγικής, ηχητικά, λαβυρίνθου, πολλαπλών παικτών, δυναμικές χρονογραμμές, γρίφοι κτλ.
- Οπτικοακουστικό υλικό κατάλληλο για τις δράσεις του προγράμματος. Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων με επιλεγμένο και επεξεργασμένο οπτικοακουστικό υλικό για χρήση από όλες τις συσκευές που λειτουργούν στον χώρο. Η επιλογή θα πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο του Προγράμματος μέσω του κεντρικού server.
ΥΠΟΕΡΓΟ 4 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΠΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ-ΕΓΚΑΤΑΠΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ (ΑΠΟΠΟΛΗ-ΕΠΕΟΤ).
Κατά τη διάρκεια του Υποέργου και υπό την αρμοδιότητα και την παρακολούθηση του υπεύθυνου έργου, με τη συμβολή του υπεύθυνου προμηθειών και του νομικού συμβούλου, θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση της προμήθειας εξοπλισμού και την εγκατάστασή του.
Παράλληλα θα επιτελείται και η ανάπτυξη και η τελική διαμόρφωση του χώρου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τα σενάρια που έχουν προκύψει από το σχεδιασμό και τις τεχνικές μελέτες του Υποέργου2. Με την ολοκλήρωση του Υποέργου θα εγκατασταθούν στο χώρο σύμφωνα με το διάγραμμα ροής, οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, ψηφιακά και διαδραστικά παιχνίδια και tutorial, νideo, animation, καθώς και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά μέσα ( κιτ δημιουργικότητας, χάρτες, αφίσες, διαδραστικά αντικείμενα κ.λ.π).
Η τελική διαμόρφωση θα περιλαμβάνει την λειτουργική εγκατάσταση του εξοπλισμού, των εφαρμογών και των εκπαιδευτικών εργαλείων, τη συνδεσιμότητά τους καθώς και την υλοποίηση πιλοτικής φάσης λειτουργίας (test) του Κόμβου, η οποία θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν βελτιώσεις και αναπροσαρμογές.
Υπογραμμίζεται ότι οι φορητές συσκευές που θα υποστηρίζουν τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και οι σταθεροί υπολογιστές θα είναι συνδεδεμένοι σε ένα ασύρματο κλειστό τοπικό δίκτυο (LAN) ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας από σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε ανεξέλεγκτη χρήση μη εγκεκριμένων διαδικτυακών εφαρμογών από τους επισκέπτες.
ΥΠΟΕΡΓΟ 5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ (ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΕΠΕΟΤ}
Προκειμένου να προωθηθεί ο καινοτόμος εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Κέντρου και να επιτευχθεί η συνδρομή της κοινότητας στη διασφάλιση της προβλεπόμενης συμμετοχής των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία του Κέντρου, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις εκπαίδευσης, δικτύωσης και ευαισθητοποίησης που θα απαρτίζουν την Εκστρατεία Ενημέρωσης. Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη επικοινωνιακού περιεχομένου το οποίο θα αποτυπωθεί σε έντυπο, ψηφιακό και οπτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, δελτία τύπου, ιστοσελίδα, προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεοπτικό spot), ενέργειες δικτύωσης με σχολικές μονάδες, με το Υπουργείο Παιδείας, με φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως Πανεπιστήμια, περιβαλλοντικοί φορείς και τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες με στόχο τη διάδοση των δράσεων και το χτίσιμο μελλοντικών συνεργασιών. Στην λήξη του έργου προβλέπεται η διοργάνωση μίας ( 1) εκδήλωσης με ταυτόχρονη έκθεση καλλιτεχνικών έργων παιδιών που επισκέφτηκαν το Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ένα ανταποδοτικό δώρο παιδαγωγικού χαρακτήρα, το οποίο ως ενθύμιο, θα διευρύνει την εμπειρία και εκτός του κέντρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης λειτουργίας του Κέντρου, θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων-επισκέψεων, τα οποία θα είναι ανοιχτά σε ολιγάριθμες ομάδες παιδιών σχολικής ηλικίας (ομάδες των S-10 παιδιών), καθώς και σε ομάδες εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διανθίσουν την πρακτική τους στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη χρήση βιωματικών και διαδραστικών εργαλείων.
Στο στάδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και εκπαίδευση των εκπαιδευτών.
Επιπρόσθετα κατά την πιλοτική φάση λειτουργίας του Κέντρου θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής του σε πλατφόρμα εικονικών επισκέψεων (νirtual tour), η οποία και θα δίνει τη δυνατότητα περιήγησης στον περιβαλλοντικό κόμβο εξ αποστάσεως σε παιδιά και εκπαιδευτικούς απ' όλη την Ελλάδα.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
Η ιδέα για την λειτουργία του διαδραστικού Κέντρου-Κόμβου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, γεννήθηκε από την ανάγκη να προσφερθεί στην εκπαιδευτική και ευρύτερη κοινότητα μια άμεση, ζωντανή και μαθητοκεντρική μαθησιακή διαδικασία προσέγγισης αναφορικά με την ατομική ευθύνη στο μέλλον του πλανήτη. Αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία αφυπνισμένων και ενεργών πολιτών που θα διαθέτουν επιστημονική και κοινωνική παιδεία και δεξιότητες προσαρμογής σε κρίσεις και δημιουργικής αντιμετώπισής τους, έτσι ώστε να είναι ικανοί να εμπλακούν σε ατομικές και συλλογικές υπεύθυνες δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος με οικονομική ευημερία και περιβαλλοντική ασφάλεια.
Εκτός από Κέντρο μάθησης, το έργο θα λειτουργήσει και ως ένας κόμβος συνύπαρξης, επικοινωνίας, διασύνδεσης με την κοινότητα, ένα λειτουργικό σημείο αναφοράς όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να επικοινωνούν, να μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες και να τροφοδοτούν την κοινωνία με νέες ιδέες και καινοτόμες πρακτικές με συνέπειες στην βιώσιμη διαβίωση.
Για το λόγο αυτό ο κόμβος στοχεύει να συσπειρώσει μέσα και γύρω από τη λειτουργία του το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων παρέχοντάς τους εργαλεία και ερεθίσματα για τη διεύρυνση των παιδαγωγικών εργαλείων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων δίνοντάς τους χώρο και χρόνο να εμπλουτίσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, καθώς και κέντρα κοινότητας και κοινωνικές υπηρεσίες των οικείων δήμων προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να διευρύνουν το πεδίο αναφοράς των κοινωνικών τους δράσεων μέσα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του που περιλαμβάνονται στην διάρκεια του προτεινόμενου έργου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης αναμένεται να προσελκύσει, χάρη στον καινοτόμο χαρακτήρα του και στις δράσεις δικτύωσης και επικοινωνίας που θα υλοποιηθούν 1000 μαθητές, 80 μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και περισσότερους από 50 εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Το Κέντρο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει προστιθέμενη αξία συνεχίζοντας την λειτουργία του μέσα στον Πολυχώρο Παιδιού Λέλα Καραγιάννη και μετά το πέρας του προτεινόμενου έργου υπό την ευθύνη της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. Η σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από την λειτουργία του, θα αποβεί πολύτιμη για τους συμμετέχοντες φορείς ΑΠΟΣΤΟΛΗ και ΕΠΕΟΤ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, οι οποίοι φιλοδοξούν να συμβάλουν στη δημιουργία και σε άλλες πόλεις της χώρας παρόμοιων βιωματικών κόμβων επ’ωφελεία των παιδιών και της κοινότητας. Επίσης τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της δράσης θα έχουν οριζόντια και κάθετη διάχυση στην κοινωνία βελτιώνοντας ευρύτερα και σημαντικά τόσο την ατομική όσο και την συλλογική περιβαλλοντική συμπεριφορά.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Η υπέρ-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και ο τρόπος χρήσης τους έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία υποβάθμιση της ικανότητας του πλανήτη να αναγεννά πόρους με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη.
Σε αντίθεση με την συχνά τρέχουσα αντίληψη ότι η ρύπανση είναι κυρίως ευθύνη του βιομηχανικού τομέα, ο οικιακός τομέας και η μετακίνηση αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικιακή συμπεριφορά του κάθε πολίτη απέναντι στην κατανάλωση ενέργειας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής του μέλλοντος.
Η ευαισθητοποίηση των παιδιών από μικρή ηλικία σε θέματα που κινούνται γύρω από την ενεργειακή σπατάλη και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν από την πρώιμη σχολική ηλικία, επίγνωση των πόρων που εξαντλούνται, να υιοθετήσουν και να μεταδώσουν βιώσιμες πρακτικές και να διαμορφωθούν σε υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των καθημερινών τους αναγκών, να υιοθετήσουν καλές πρακτικές και σωστά αντανακλαστικά και να ενστερνιστούν τα οφέλη από τη συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Φυσικά και η Περιβαλλοντική Αγωγή αποτελεί μέρος του σχολικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως η εφαρμογή βιωματικών μεθόδων μάθησης στα περιβαλλοντικά θέματα στο σχολικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω έλλειψης χρόνου, χώρου, υποδομών και εξειδίκευσης.
Μέσα στο εν λόγω πλαίσιο, η καινοτομία της πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι το βιωματικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης έρχεται να ενισχύσει την εφαρμογή βιωματικών μεθόδων και καινοτόμων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των νεότερων γενεών, δημιουργώντας μια ολική εμπειρία περιβαλλοντικής μάθησης και κοινωνικής παιδείας μέσα
στο Αστικό Περιβάλλον, δημιουργώντας συνθήκες γνώσης που θα αντλούνται από προσωπικές εμπειρίες των συμμετεχόντων. Εξίσου σημαντική είναι η παράθεση εναλλακτικών βιώσιμων σεναρίων για κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Παράλληλα, καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές επισημαίνουν τον κεντρικό ρόλο της Τέχνης στη δημιουργία ευαίσθητων αποκρίσεων απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα. (https:Uwww.insea.org/enνironment-art-education/), η εισαγωγή εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που θα εμπνέονται από την καλλιτεχνική εκπαίδευση μπορεί να συνδράμει στην αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον, γιατί συμβάλλει στην καλλιέργεια χαρακτηριστικών απαραίτητων για κάθε πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως, για παράδειγμα, την ανάπτυξη δημοκρατικών ιδανικών μέσα από καλλιτεχνικές διαδικασίες (https://www.etui.org/news/role-art-environmental education).
Θεωρούμε σημαντική την χωροταξική τοποθέτηση του Κόμβου, σε μια περιοχή της Αθήνας (Πλατεία Αμερικής- Άγιος Νικόλαος) με χρόνιες περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και με κοινωνική ευαλωτότητα και έντονο το στοιχείο της διαφορετικότητας και της ανάγκης ανάπτυξης μηχανισμών για την συνύπαρξη και την ένταξη.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του/ων βασικού/ών λόγου/ων για τον/ους οποίον/ους προτείνετε να επιλεγεί για χρηματοδότηση η πρόταση του Φορέα σας από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Εταιριών TEXAN)
Στα 12 χρόνια λειτουργίας της η ΑΠΟΣΤΟΛΗ έχει συνδέσει το έργο της με την πολύπλευρη στήριξη της κοινωνίας, την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη πραγματικών και πιστοποιημένων αναγκών, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς, οποιασδήποτε μορφής ή προέλευσης. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται ευρέως σε ολόκληρη την Ελλάδα, προωθώντας την αξία των συνεργασιών στους χώρους της πρόνοιας και της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης. Έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης στα παιδιά μέσω των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και των Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Κέντρων για Πρόσφυγες και Μετανάστες καθώς και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα.
Ο ΕΠΕΟΤ έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στην επεξεργασία μορφών παραδοσιακής και σύγχρονης επικοινωνίας και αξιοποίησης για την διδασκαλία, την έρευνα και την παραγωγή, στην ανίχνευση, καταγραφή, επεξεργασία ανάπλαση και αναπαραγωγή της «εικόνας της καθημερινής ζωής» σε ιστορικά και σύγχρονα περιβάλλοντα (συγκρότηση οπτικοακουστικής βάσης δεδομένων, Εικοvοθήκης και Ηχοθήκης, παραγωγή εκπαιδευτικών και ερευνητικών εργαλείων και τεχνολογίας) για την βελτίωση της επικοινωνίας με το περιβάλλον (εκπαιδευτικό, κοινωνικό, φυσικό, ιδιωτικό, δημόσιο), στην παραγωγή υλικού για την υποστήριξη της δια βίου εκπαίδευσης, στην εργαστηριακή υποστήριξη στον τομέα της επικοινωνίας των καλών τεχνών, της τεχνολογίας των πολυμέσων και της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR), στην παραγωγή βίντεο και στην ανάπτυξη καινοτόμων χρήσεων των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.
Θεωρούμε την υποστήριξη του προτεινόμενου έργου σημαντική καθώς:
-προωθεί άμεσα την εμπειρία και έμμεσα την εκπαίδευση, δημιουργώντας σε ένα πραγματικό περιβάλλον σπιτιού
- οικίας, ένα ζωντανό διαδραστικό Κόμβο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για τα παιδιά, ο οποίος βασίζεται στην αλληλεπίδραση και την βιωματική (hands on) εμπειρία
-εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί για τα επίκαιρα και σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της ορθής κατανάλωσης ενέργειας, της διαχείρισης των οικιακών στερεών απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, με προσομοίωση του καθημερινού σπιτικού περιβάλλοντος και των καθημερινών συνηθειών
-προωθεί έμπρακτα τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας καλωσορίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους
-προωθεί την συνεργασία με σχετικούς ερευνητικούς φορείς με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών επ' ωφελεία της κοινωνίας
-προωθεί την δικτύωση με την σχολική κοινότητα και με σημεία αναφοράς με παιδιά και νέους
-ενσωματώνει στους εκπαιδευτικούς σκοπούς την εμπειρία, κατανόηση και αξία της διαφορετικότητας σε μια περιοχή της πρωτεύουσας με αυξημένο μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό και έντονη ευαλωτότητα
-αξιοποιεί την ιστορική οικία Λέλα Καραγιάννη προσφέροντας εκπαίδευση και συλλογική ιστορική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση σε όλους
-δημιουργεί προστιθέμενη αξία ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία και άλλων όμοιων Κόμβων επ' ωφελεία των τοπικών κοινωνιών
-προάγει τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας και διευκολύνει την κατανόηση των αρχών περιβαλλοντικής προστασίας με ειδική εφαρμογή στον σεβασμό του δημόσιου χώρου
-ενθαρρύνει τα παιδιά και τους νέους στις επιστήμες περιβάλλοντος
-αξιοποιεί την μακρόχρονη εμπεψία των συμμετεχόντων φορών στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην αποτελεσματική διείσδυση στην κοινότητα με το μικρότερο δυνατόν κόστος (cost efficiency).
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Δημιουργία εκπαιδευτικού πολυχώρου καινοτομίας στο Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
Η πρόταση είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πολυχώρου καινοτομίας Newton Room στο Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού. Ο χώρος αυτός θα φιλοξενήσει θεματικά δωμάτια τεχνολογίας STEM τα οποία αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις εφαρμοσμένες επιστήμες.
Μέσα από την ανατροφοδότηση των γνώσεων με πρακτική εκπαίδευση και θεματικά workshops, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες σε τομείς ανεπτυγμένου και πειραματικού STEM με σύγχρονες και επίκαιρες θεματικές όπως :
- Προσομοίωση Πτήσης | Εφαρμοσμένη Φυσική και Μαθηματικά
- Εξερεύνηση της ενέργειας | Φυσικές Καταστροφές και δράσεις πολιτών
- Βιοτεχνολογία, Γενετική, Μηχανική
Το έργο θα είναι προσβάσιμο στους 11.000 μαθητές της πόλης των Αγίων Αναρύρων Καματερού, αναπτύσσοντας μία νέα κουλτούρα με επιστημονικό χαρακτήρα.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Το φυσικό αντικείμενο της πρότασης είναι η δημιουργία στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, κέντρου επιστήμης και καινοτομίας - Newton Room - σε συνεργασία με τα διεθνή Newton Rooms που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη Νορβηγία (40 περίπου κέντρα σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους και το Υπουργείο Παιδείας). Τo Newton Room θα προσφέρει μοντέρνους και υπερ σύγχρονους χώρους εκμάθησης και υποδομή για την παροχή πρακτικής εκπαίδευσης, βασισμένης στην έρευνα σε μαθητές και καθηγητές.
Η γενική φιλοδοξία είναι να τονώσει τους νέους να ενδιαφερθούν και να συνεχίσουν μελλοντικές σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο STEM. Το δίκτυο των NEWTON Rooms αναπτύσσεται σε 11 χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Γαλλία κ.α. καθώς και στην Κίνα σε συνεργασία με την BOEING.
Ειδικότερα, ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού θα εξασφαλίσει Βραχυχρόνια φιλοξενία Newton Room σε προ- υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Δημαρχείου.
Το μόνιμο δωμάτιο (Permanent) θα λειτουργήσει με βλέψεις για παγίωση του θεσμού στην συνέχεια και θα φιλοξενήσει τα εξής:
- Προσομοιωτή πτήσεων της Boeing, εργαστήριο επιστημών και ρομποτικής.
- Εκπαιδευτικούς και σχολεία της επικράτειας σε εξειδικευμένα εργαστήρια αλλά και σε ποικίλα events ανοιχτά προς την κοινότητα.
- Μοντέρνους και υπερ σύγχρονους χώρους εκμάθησης και υποδομή για την παροχή πρακτικής εκπαίδευσης, βασισμένης στην έρευνα σε μαθητές και καθηγητές.
Με την εισαγωγή του Newton Concept, η τοπική κοινότητα του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού θα επωφεληθεί από τα εξής:
- Προσφορά διεθνούς βιβλιοθήκης διδακτικών ενοτήτων προσαρμοσμένων στο πρόγραμμα σπουδών, η ποιότητα των οποίων έχει διασφαλιστεί από το κορυφαίο πανεπιστήμιο επιστήμης και τεχνολογίας της Νορβηγίας.
- Ένα αποδεδειγμένο μοντέλο βιωματικής μάθησης που καλεί τους μαθητές να ασχοληθούν με πραγματικές προκλήσεις βιωσιμότητας και να φανταστούν λύσεις
- Μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση στην εκπαίδευση που παρέχει σε όλους τους μαθητές πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες και εξοπλισμό για την εξερεύνηση των θεμάτων STEM
- Προγραμματισμός που ενδυναμώνει τους μαθητές με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα που χρειάζονται για το μέλλον: συνεργασία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και επικοινωνία.
- Άμεση εμπλοκή και διασύνδεση με τοπικές κοινότητες μέσω μιας εκπαιδευτικά εμβληματικής πρωτοβουλίας
- Υποστήριξη της εκπαιδευτικής εμπειρίας σε τομείς αιχμής
- Καλλιέργεια νέας γενιάς επιστημόνων και επαγγελματιών με όλα τα χαρακτηριστικά που κρίνονται απαραίτητα στην σφαίρα δραστηριότητάς σας
- Παροχή ευκαιριών σε κάθε ενδιαφερόμενο νεαρό μαθητή ανεξαρτήτως
- Επαφή με νεαρό, δυναμικό ηλικιακό γκρουπ
Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός κάθε αίθουσας Newton είναι μοναδικός ανάλογα με την τοπική κοινότητα και η επιστημονική έρευνα δίνει πάντα έμφαση στα εξής:
- Αύξηση του επιστημονικού αλφαβητισμού, της κριτικής σκέψης και των ικανοτήτων λήψης αποφάσεων στους νεαρούς μαθητές
- Παρακίνηση των μαθητών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη και/ή σε άλλους τομείς STEM
- Καλλιέργεια πολιτών με αυτοπεποίθηση και ικανότητα να διαμορφώνουν και να ηγούνται της τοπικής και εθνικής οικονομίας και γραμμής παραγωγής
Η γενική φιλοδοξία είναι να τονώσει τους νέους να ενδιαφερθούν και να συνεχίσουν μελλοντικές σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο STEM ανακαλύπτοντας το ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.
Ο πολυχώρος θα είναι διαθέσιμος για τα σχολεία το πρωί και ανοιχτός για το κοινό τα απογεύματα, ενώ θα προσφέρονται προγράμματα για όλες τις ηλικίες.
Επιπλέον, θα υπάρχει και αυτονομία για την υλοποίηση ειδικών θεματικών ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής, ώστε να προετοιμάζει στο μέγιστο τους επαγγελματίες του μέλλοντος, να διαφοροποιεί τη διαδικασία μάθησης όπως τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα αλλά και να τονώνει την κοινότητα σε όλους τους τομείς.
Συνοψίζοντας, σκοπός του έργου είναι η ποιοτική, πρακτική εκπαίδευση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), με τη δημιουργία υπερσύγχρονων μαθησιακών περιβαλλόντων - όπως το Newton Room - σε κοινότητες όλων των μεγεθών, με σκοπό να ενδυναμώσει τους τοπικούς εκπαιδευτικούς ώστε να παρέχουν καινοτόμο μάθηση του 21ου αιώνα στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές τους.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
Τα Newton Rooms λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στη Νορβηγία. Γίνεται σε στενή συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό FIRST Σκανδιναβίας και την τοπική διοικητική και κυβερνητική ηγεσία στην περιοχή.
Αποτέλεσμα της οργάνωσης και της διεκπεραίωσης του έργου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να στελεχωθεί πλήρως το πρόγραμμα και να καλυφθούν οι ανάγκες.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο οποίο παιδιά, εκπαιδευτικοί αλλά και τοπική κοινωνία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Σκοπός είναι να υπάρξει συνέχεια για του Έλληνες μαθητές και τρόποι να διοχετευτεί το ενδιαφέρον τους για το STEM τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε συνετά τους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν, δημιουργώντας δομές οι οποίες να μπορούν να αξιοποιούνται από πληθώρα σχολείων και πολλαπλά σε βάθος χρόνου.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Το «Newton Room» είναι ένα «φορητό δωμάτιο», αφιερωμένο στη θεματική «Up in the air with numbers - an Airy Adventure», το οποίο εστιάζει στα μαθηματικά και τη φυσική, έννοιες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία των συμμετεχόντων, ώστε να σχεδιάσουν μια πτήση σε προσομοιωτή, κάνοντας μετρήσεις της ταχύτητας, των αποστάσεων και του χρόνου και αποκτώντας την αναγκαία αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσουν την πτήση τους.
Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού μέχρι και την Γ’ τάξη Γυμνασίου, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό είναι προσαρμοσμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα, εστιάζοντας σε πρακτικές γνώσεις και προκλήσεις του πραγματικού κόσμου και της αγοράς εργασίας.
Τα «Νewton Room» αποτελούν την πλέον καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία στην Ευρώπη και εστιάζουν στις πιο επίκαιρες θεματικές εμπλέκοντας μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. H ιδέα έχει σχεδιαστεί από τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό FIRST Scandinavia και λειτουργεί στην Ευρώπη από το 2007.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του/ων βασικού/ών λόγου/ων για τον/ους οποίον/ους προτείνετε να επιλεγεί για χρηματοδότηση η πρόταση του Φορέα σας από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Εταιριών TEXAN)
Ο λόγος που επιλέχθηκε η παραπάνω πρόταση είναι ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού να καλλιεργήσει μία νέα κουλτούρα εκπαίδευσης στους μαθητές, προωθώντας την σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης με βάση τις εφαρμοσμένες επιστήμες.
Η επιλογή της συνεργασίας με ένα σημαντικό και έμπειρο συνεργάτη όπως η Eduact καθώς και η επιλογή των Newton Rooms του παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Φορεά First θα προσφέρει στο έργο την κατάλληλη υποστήριξη και την προμήθεια των εκπαιδευτικών κατασκευών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα συμπεριλαμβάνει παιδιά, τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικούς αποτελεί το όραμα της δημοτικής αρχής ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για τον προσανατολισμό των νέων ανθρώπων προς τις νέες και εφασμοσμένες επιστήμες.
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ)
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Η.ΦΑ.Ι.Σ.Τ.Ο.Σ — Απόκτηση ασφαλούς σχολικού οχήματος για παιδιά με ιδιαίτεροτητες
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
Ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των δημοτών για κοινωνική στήριξη, με έμφαση στις ευπαθείς ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου επιθυμεί να εντάξει στον στόλο των δημοτικών οχημάτων, ιδιόκτητο μικρό λεωφορείο με ειδικές προδιαγραφές, εξοπλισμό και δυνατότητα εξυπηρέτησης αναπηρικών αμαξιδίων, για την καθημερινή μετακίνηση παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες και την διευκόλυνση των οικογενειών τους.
Το Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ. του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου λειτουργεί σε δυο βάρδιες - από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ -, με πλήρη δυναμικότητα, εξυπηρετώντας , καθημερινά 30 παιδιά και εφήβους με διάφορες μορφές αναπηρίας (αυτισμός κτλ). Η μεταφορά των ατόμων με αναπηρία από και προς το κέντρο, είναι μία εξαιρετικά σημαντική παροχή και για τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους (λόγω της δυσκινησίας τους) αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους που επιφορτίζονται με την ευθύνη της καθημερινής ασφαλούς μεταφοράς τους.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Στο πρόβλημα της μετακίνησης-μεταφοράς των εμποδιζομένων ατόμων στις σύγχρονες πόλεις παραμένει έντονο με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής λόγω της μη ικανοποιητικής πρόσβασης στα Μ.Μ.Μ. Ως εμποδιζόμενα άτομα νοούνται τα πρόσωπα εκείνα που λόγω κάποιας προσωπικής αιτίας ιδιαιτερότητας η καταστάσεως (Νόσος, Πάθησης, Βλάβης, Εγκυμοσύνης, μεταφορά αντικειμένων κλπ.) ι λόγω διαφόρων φραγμών και εμποδίων που εγείρονται στο κάθε είδους περιβάλλον εμποδίζεται η δυνατότητα και ικανότητάς τους για πρόσβαση σε διάφορους χώρους και στα Μ.Μ.Μ.
Στα εμποδιζόμενα άτομα βάσει στατιστικλων ανέρχονται στο 42.5% του ελληνικού πληθυσμού. Ανάλυση:
- 10% ΑμεΑ. Άτομα με κάθε είδους Αναπηρία.
- 14% Ηλικιωμένοι 60-74 ετών
- 6% Υπερήλικες άνω των 75 ετών
- 11% Νήπια 0-4 ετών και οι συνοδοί των
- 1,5% Έγκυες γυναίκες
Η κακή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών δημόσιων μέσων μετακίνησης, δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού των ατόμων με ανάγκες στην καθημερινή τους ζωή.
Ο Δήμος ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των πολιτών επιχειρεί την απόκτηση λεωφορείου σύγχρονης τεχνολογίας, σχεδίασης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro 6,2 DG Ecoblue). Κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις ασφάλειας λειτουργίας, υποχρεωτικά συνοδευόμενο από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
Κατασκευασμένο από ανθεκτικά για τη συγκεκριμένη χρήση υλικά και με ασφαλιστικές διατάξεις που προστατεύουν τόσο τους χρήστες του εξοπλισμού, όσο και το ίδιο, από υπερφορτίσεις που δύναται να εμφανισθούν κατά τη λειτουργία του. Άνετα καθίσματα, κατασκευασμένα από μεταλλικό σκελετό και από αφρώδες υλικό άριστης ποιότητας και αντοχής. Το όχημα πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για τα αμαξίδια καθώς και όλα τα απαιτούμενα συστήματα ασφαλείας. Σο δάπεδο να είναι ειδικά διαμορφωμένο έτσι ώστε η ασφάλιση των αμαξιδίων προ την κίνηση του λεωφορείου να γίνεται με σταθερό, εύκολο και γρήγορο τρόπο. Η πρόσδεση των αμαξιδίων να γίνεται με ειδικές ζώνες ασφαλείας και μια πρόσθετη και να καλύπτει τις απαιτήσεις της οδηγία 2007/46 όπως ισχύει. Ο μηχανισμός ανόδου – καθόδου των αμαξιδίων να είναι αυτόματης λειτουργίας ανυψωτικής ικανότητας 400kgr. Η ράμπα επιβίβασης καροτσιών ΑΜΕΑ να είναι ενας μηχανισμός από χάλυβα υψηλής ποιότητας και αντοχής. Να είναι μια συμπαγής κατασκευή με το μικρότερο δυνατό βάρος, ώστε μέσω αυτής να γίνεται επιβίβαση και η αποβίβαση των καροτσιών ΑΜΕΑ στο όχημα, ενώ ΝΑ είναι πλήρως προσαρμοσμένη στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος, χωρίς να εμποδίζει τα υπόλοιπα καθίσματα του οχήματος.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
- Σκοπιμότητα: διευκόλυνση και εξυπηρέτηση οικογενειών ατόμων με αναπηρία και των ίδιων των πασχόντων
- Αναμενόμενα αποτελέσματα: συμφωνία με όρους και προϋποθέσεις προγράμματος, τα χρήματα που δίνονται για ενοικίαση θα δοθούν σε ανάπτυξη δράσεων του Κέντρου
- Ωφελούμενοι: 30 παιδιά – έφηβοι ΑμεΑ αλλά και οι οικογένειες αυτών
Μέσω του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πραγματοποιείται η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου ατόμων με νοητική υστέρηση, κοινωνική ένταξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους. Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ απασχολούνται καθημερινά 30 άτομα, που έχουν είτε νοητική στέρηση, είτε κινητική αναπηρία, είτε και τα δυο. Τα ΑΜΕΑ που απασχολούνται στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, λόγω της σπανιότητας τούτων και της έλλειψης επαρκών δομών, δεν προέρχονται μόνο από την περιοχή τθσ «γειτονιάς» αλλά και από όμορους δήμους, με συνέπεια να χρειάζονται πάντα μεταφορικό μέσον για τις μετακινήσεις τους. πολλές περιπτώσεις, όταν μετακινούνται με ΜΜΜ, χρειάζεται να αλλάξουν και δυο συγκοινωνίες για να μεταφερθούν από το σπίτι στο Κ.Δ.Α.Π και αντίστροφα. Σα ΑΜΕΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ, λόγω τθσ αναπηρίας τους, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν μόνα τους αλλά χρειάζονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις συνοδείας
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Η πρόταση, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει κάποια καινοτομία, κάτι που κα γίνει πρώτη φορά, καθώς ένα τέτοιο έργο δεν αποτελεί κάτι πρωτοπόρο. Αποτελεί, όμως, κοινωνική παροχή σε μία ειδική πληθυσμιακή ομάδα της κοινωνίας μας. Μία ευκαιρία στη συμμετοχή στη δομή, μία λιγότερη «έγνοια» για τους γονείς. Είναι μία πρόταση που η υλοποίησή της αποκοπεί στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα μίας ευπαθούς ομάδας, αυτή των παιδιών με αναπηρία.
ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης στην Κοινότητα για παιδιά ηλικίας 1,5 – 4,0 ετών και τις οικογένειές τους
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
Η "Πρώιμη παρέμβαση στην κοινότητα” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το 2016 από τη Μονάδα Πρώιμης Παρέμβασης του Ιδρύματος σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους. Απευθύνεται σε παιδιά 1;5 - 4 ετών και τις οικογένειές τους, σε 20 βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέχρι στιγμής, 2000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν λάβει υπηρεσίες αξιολόγησης και συμβουλευτικής από εξειδικευμένους θεραπευτές.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στην κοινότητα για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου:
- Να διασφαλιστεί/ενισχυθεί η ανάπτυξη των παιδιών
- Να ενδυναμώσει τις οικογένειες
- Υποστήριξη των εκπαιδευτικών
- Επίτευξη κοινωνικής και σχολικής ένταξης
- Προώθηση της αποϊδρυματοποίησης
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται αποτελείται από έξι φάσεις:
- Φάση 1: Ενημέρωση της κοινότητας για τη χρησιμότητα του προγράμματος (γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί)
- Φάση 2: Έλεγχος με τη χρήση εργαλείων τυποποιημένων στον ελληνικό πληθυσμό.
- Φάση 3: Εντοπισμός που πραγματοποιείται στους παιδικούς σταθμούς
- Φάση 4: Διαβούλευση με τους γονείς
- Φάση 5: Διάγνωση των παιδιών που έχουν εντοπιστεί στη φάση 3 ότι έχουν δυσκολίες σε περισσότερους από έναν αναπτυξιακούς τομείς ή παρουσιάζουν ενδείξεις συναισθηματικών δυσκολιών.
- Φάση 6: Παρέμβαση
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Το Ίδρυμα διαθέτει Τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης το οποίο δημιουργήθηκε το 2000 και προσφέρει υπηρεσίες με επίκεντρο την οικογένεια σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 1,5 ετών έως 4 ετών και τις οικογένειές τους με αναπτυξιακές διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και καθολική αναπτυξιακή καθυστέρηση. Οι βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης των παιδιών, η ενδυνάμωση των οικογενειών τους και η ένταξη στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Εφαρμόζοντας το διεπιστημονικό μοντέλο, οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται σε μικρές ομάδες μέσω της προσομοίωσης στην τάξη του νηπιαγωγείου, καθώς και μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών εργοθεραπείας, λογοθεραπείας καν συμβουλευτικής γονέων. Το Τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης του Ιδρύματος υλοποιεί το πρόγραμμα «ECl in the Community» από το 2016. Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Ιδρύματος Θεοτόκος με τους όμορους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων/Καματερού. Σκοπός του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση σε παιδιά ηλικίας 1;5-4 ετών με κίνδυνο εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών που φοιτούν σε τοπικούς παιδικούς σταθμούς των δήμων.
Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 φάσεις: Ευαισθητοποίηση, Ανίχνευση, Εντοπισμός, Συνάντηση με τους γονείς, Διάγνωση και Παρέμβαση
Στη φάση 1 της ευαισθητοποίησης, πραγματοποιούνται στους τοπικούς δήμους ενημερώσεις ευαισθητοποίησης για γονείς, εργαζόμενους στην παιδική φροντίδα και επαγγελματίες υγείας, ΟΙ δραστηριότητες ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στην αύξηση της κατανόησης της σημασίας που έχει o έγκαιρος εντοπισμός των δυσκολιών καθώς και η όσο το δυνατόν νωρίτερη παρέμβαση, καθώς τα πρώτα χρόνια της ηλικίας ενός παιδιού είναι κρίσιμα για τη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη. Επίσης παρέχεται εκπαίδευση στη χρήση των εργαλείων ανίχνευσης και διαλογής σε γονείς και εργαζόμενους στην παιδική μέριμνα.
Στη Φάση 2 της ανίχνευσης, οι παιδαγωγοί προοχολικής ηλικίας και οι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συμπληρώσουν τα παρακάτω ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία διαλογής.
α. Achenbach Child Behaviour Checklist
β.Modified Checklist for Autism 011 Toddlers- MChat
γ. Ερωτηματολόγιο Ανάπτυξης Γλωσσικών Δεξιοτήτων που έχει δημιουργηθεί από τη λογοπεδική υπηρεσία του Ιδρύματος
Όταν τα ερωτηματολόγια επιστρέφονται συμπληρωμένα, ακολουθεί ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων. Με βάση την ανάλυση των ερωτηματολογίων, δημιουργούνται 3 ομάδες
- Group 1: Παιδιά με ικανοποιητική αναπτυξιακή πορεία
- Group 2: Παιδιά με ήπιες δυσκολίες στην ανάπτυξή τους ανάγκη των γονέων για υποστήριξη στην καθημερινότητά τους, όπως διαχείριση φαγητό,
- Group 3: Παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες σε έναν ή περισσότερους τομείς της ανάπτυξης και είναι υψηλής επικινδυνότητα να αναπτύξουν αναπτυξιακές διαταραχές ή Ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες
Όλοι οι γονείς ενημερώνονται γραπτώς για τα αποτελέσματα του screening.
- Group 1: Δεν συστήνεται περαιτέρω έλεγχος
- Group 2: Συστήνεται συμμετοχή σε ομαδικές Ψυχοεκπαιδευτικές συναντήσεις γονέων που συντονίζονται από τη διεπιστημονική ομάδα του Η Θεοτόκος, Συστήνεται, επιπλέον, επαναξιολόγηση των παιδιών σε 1 χρόνο,
- Group 3: Συστήνεται αξιολόγηση των παιδιών στο χώρο των βρεφονηπιακών σταθμών, Ζητείται η γραπτή συναίνεση των γονέων,
Ο έλεγχος των παιδιών υψηλού κινδύνου στην κοινότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένες υπηρεσίες και επίσημες διαδικασίες παραπομπής για παιδιά ηλικίας κάτω των ετών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αναπτυξιακές δυσκολίες, Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη παραπομπή των παιδιών που έχουν ανάγκη από τις άνωθι υπηρεσίες παρόλο που τα σημάδια μιας πιθανής αναπτυξιακής δυσκολίας είναι ορατά αρκετά νωρίς,
Στη φάση 3 πραγματοποιούνται αξιολογήσεις και κλινική εξέταση στα παιδιά ανήκουν στο Group 3.Οι ειδικότητες των επαγγελματιών που συμμετέχουν είναι:
α. Ψυχολόγος
β. Λογοπεδικός
γ. Εργοθεραπευτής
δ. Ειδικός Παιδαγωγός
Τα αξιολογητικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι:
α. Denver ΙΙ Developmental Screening Test
β. ΑνΟμιΛ0 4 Speech and Language Screening Test (και τα δύο σταθμισμένα για τον ελληνικό πληθυσμό
γ. Sociocognitive Battery (ESB)
Πραγματοποιείται επίσης παρατήρηση στη Τάξη ανάλογα με τις ανάγκες. Στόχος της εξέτασης είναι ο πρώιμος εντοπισμός και η παραπομπή για κατάλληλη παρέμβαση.
Στη Φάση 4, πραγματοποιείται συνάντηση των ειδικών που αξιολόγησαν το παιδί με τους γονείς. ΟΙ γονείς ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και μοιράζονται με τους ειδικούς τις όποιες ανησυχίες ή ερωτήσεις τους. Στην συνέχεια αποφασίζεται, από κοινού με τους γονείς, η παραπομπή των παιδιών, που παρουσιάζουν καθυστέρηση σε περισσότερους από έναν τομείς στην ανάπτυξή τους, για επίσημη αξιολόγηση και διάγνωση. Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση και η διάγνωση είναι απαραίτητη διαδικασία, με στόχο την επίσημη γνωμάτευση που θα επιτρέψει στην κάθε οικογένεια να αναζητήσει κατάλληλη- παρέμβαση, αλλά και να χρηματοδοτήσει το κόστος της παρέμβασης αυτής.
Στη Φάση 5, η διεπιστημονική ομάδα του Ιδρύματος παρέχει στις οικογένειες που το επιθυμούν ολοκληρωμένη διάγνωση, καθώς και προτάσεις για παρέμβαση. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται' από Αναπτυξιακό Παιδίατρο, Παιδοψυχίατρο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοπεδικό, Εργοθεραπευτή. Οι γονείς συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης. Σε διαφορετική. περίπτωση συστήνεται η παραπομπή των παιδιών και των οικογενειών τους στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες για αξιολόγηση και διάγνωση-
Στη Φάση 6, για τα παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση προτείνουμε την ένταξή τους στο καθημερινό Πρωινό Πρόγραμμα του Τμήματος Πρώιμης Παρέμβασης του Ιδρύματος. Εναλλακτικά προτείνεται η συνέχιση της φοίτησής τους σε τυπικό σχολείο, με ή χωρίς παράλληλη στήριξη, καθώς και η παρακολούθηση ατομικών συνεδριών λογοθεραπείας / εργοθεραπείας / συμβουλευτικής γονέων ή ομάδων -ανάπτυξης επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
Σκοπός:
Το έργο θα υποστηρίξει τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη όλων των φορέων της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας (ΠΕΦ), Θα εξοπλίσει τους υπεύθυνους παιδικής μέριμνας και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίοι υποστηρίζουν το προσωπικό της ΠΕΦ, με μεθόδους και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού. Οι πρακτικές που Θα αναπτυχθούν θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και θα διευκολύνουν την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών και Ψυχοκοινωνικών δυσκολιών. Το προσωπικό της ΠΕΦ θα αποκτήσει δεξιότητες για να παρακολουθεί ης αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και να εντοπίζει πιθανές αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες. Οι δράσεις αυτές θα επιτρέψουν την έγκαιρη παρέμβαση, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση αναπηριών και προωθώντας τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των παιδιών. οι ρυθμίσεις ΦΑΠΝΗ είναι μία από τις πρώτες ευκαιρίες για τη θέσπιση προληπτικών δράσεων και διαδικασιών για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο.
Οι αναπτυξιακές δυσκολίες είναι η πιο διαδεδομένη παιδιατρική νοσηρότητα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1 στα 6 παιδιά (ΠΟΥ, 2019). Οι απαιτητικές ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω των μωρών που γεννιούνται πρόωρα, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή από κατάχρηση ουσιών των γονέων. Υπήρξε επίσης αύξηση των παιδιών από μεταναστευτικά ή χαμηλά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο στοχεύει στην προώθηση της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών. οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας διαθέτουν τις επιστημονικές γνώσεις για να υποστηρίξουν το προσωπικό της ΦΑΠΝΗ, αλλά υπάρχει έλλειψη συντονισμού λόγω του κατακερματισμού των υπηρεσιών. Η συνέργεια αυτή θα ενισχύσει τις προληπτικές δράσεις και τον έγκαιρο εντοπισμό των δυσκολιών στα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων, δηλαδή των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και των γονέων. Το επίκεντρο της παρέμβασης πρέπει να μετατοπιστεί από την κρίση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης διαταραχών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στόχοι του προγράμματος:
- Ευαισθητοποίηση όλων των φορέων ΠΕΦ σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών και Ψυχοκοινωνικών δυσκολιών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
- Παροχή πόρων στους επαγγελματίες υγείας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την εκπαίδευση του προσωπικού της ΠΕΦ, την υλοποίηση δραστηριοτήτων έγκαιρης ανίχνευσης με πρακτικά τεκμηριωμένα εργαλεία και τη θέσπιση διαδικασιών για την έγκαιρη παραπομπή.
- Επέκταση των βασικών ικανοτήτων παρέχοντας γνώσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά ορόσημα και ενισχύοντας τις ικανότητες πρόληψης και ανίχνευσης συμπεριφορών κινδύνου σε όλους τους τομείς ανάπτυξης
- Ενίσχυση της συνέργειας και βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού της ΠΕΦ και των γονέων,
- Εξοπλισμός του προσωπικού με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα εργαλεία για να παρέχει τυποποιημένες πληροφορίες στους γονείς, προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και να διευκολύνει την έκφραση ανησυχιών.
- Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ΠΕΦ με την τυποποίηση των διαδικασιών πρόληψης, ανίχνευσης και παραπομπής για ταυτοποίηση και παρέμβαση.
- Επιρροή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε τοπικό> εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
- Πρόληψη, μακροπρόθεσμα, της εμφάνισης Ψυχοκοινωνικών δυσκολιών και αναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά και διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης όλων των παιδιών.
Αναμενόμενα αποτελέσματα και ωφελούμενοι:
Τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται κατά τη διάρκεια του έργου και κατά την ολοκλήρωσή του είναι τα εξής:
- Το προσωπικό των ΠΕΦ θα είναι εξοπλισμένο με πρακτική επιστημονικά τεκμηριωμένη που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών και των γονέων και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από μειονεκτούσες ομάδες
- Οι μέθοδοι πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης (εγχειρίδια, λίστες ελέγχου και διαδικασία παραπομπής) θα ενσωματωθούν εύκολα στις καθημερινές δραστηριότητες ενώ αυτή η γνώση και τα εύχρηστα εργαλεία θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του προσωπικού.
- Το προσωπικό των ΠΕΦ θα μπορεί να ενημερώνει τους γονείς για μεθόδους πρόληψης που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους και η αναφορά στις ίδιες επιστημονικά βασισμένες πληροφορίες και πλαίσιο/λίστες ελέγχου θα οδηγήσει σε ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ προσωπικού και γονέων.
- Η μέθοδος θα διευκολύνει ομαλότερες συνέργειες του προσωπικού των ΠΕΦ Τόσο με τους γονείς όσο και με τους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας. Θα ενισχυθεί η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ των οργανισμών
- Η εφαρμογή αυτής της καινοτόμου πρακτικής σε οργανωτικό και τοπικό επίπεδο θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα και θα επηρεάσει τα ενδιαφερόμενα μέρη και την πολιτική
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ανάπτυξη των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (2004), τα βασικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών ΕΠΠ είναι η διαθεσιμότητα, η εγγύτητα, η οικονομική προσιτότητα, η ποικιλομορφία και η ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας. Η ΠΠ στην κοινότητα είναι μια συνέργεια και συνεργασία μεταξύ της διεπιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος, του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών και των οικογενειών. Όλα τα μέρη συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η παροχή και οι υπηρεσίες ΠΠ είναι διαθέσιμες γεωγραφικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στις οικογένειες και επικεντρώνονται στην οικογένεια. Όλες οι οικογένειες έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρά το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο, καθώς πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα.
Το ΠΠΠ στην Κοινότητα είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, καθώς εστιάζει στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση κρίσεων (αναφορά) και παρέχει μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης. Το πρόγραμμα ΕΠΠ στην Κοινότητα λειτουργεί σε τρία επίπεδα πρόληψης (Leavel και Clark, Επίπεδα Πρόληψης):
Α. Στην πρωτογενή πρόληψη, αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της πρόληψης στην κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Β. Στη δευτερογενή πρόληψη, μειώνει τον αριθμό των περιπτώσεων ενός εντοπισμένου προβλήματος, εφαρμόζοντας δωρεάν ανιχνευτικό έλεγχο και εντοπίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειες που διατρέχουν κίνδυνο.
Γ. Στην τριτοβάθμια πρόληψη, Το Ίδρυμα Θεοτόκος προσφέρει πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών και τις οικογένειές τους.
Το πρόγραμμα είναι επίσης καινοτόμο γιατί έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, η οποία περιλαμβάνει 6 Φάσεις. Η καινοτομία του έγκειται .στο ότι η μεθοδολογία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διότι- παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου και αξιολόγησης που θα βοηθήσουν τους ειδικούς, τις ομάδες υποστήριξης της υγειονομικής περίθαλψης, TO προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών και τους γονείς να εντοπίζουν τις δυσκολίες όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αναζητούν πρόσβαση σε υπηρεσίες ΠΠ. Τα ανιχνευτικά και αξιολογητικά εργαλεία περιλαμβάνουν Τόσο εκείνα που αφορούν πολλαπλούς αναπτυξιακούς τομείς, όσο και εκείνα που επικεντρώνονται στον τομέα της κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του/ων βασικού/ών λόγου/ων για τον/ους οποίον/ους προτείνετε να επιλεγεί για χρηματοδότηση η πρόταση του Φορέα σας από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Εταιριών TEXAN)
Η έγκαιρη παρέμβαση μέσω της παροχής υπηρεσιών και της δημιουργίας πλαισίου υποστήριξης, σχεδιασμένη ειδικά για βρέφη και νήπια υψηλού κινδύνου θα συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη πιθανών αναπτυξιακών ελλειμμάτων και συναισθηματικών διαταραχών σε αυτά. Η έγκαιρη παρέμβαση μέσω στοχευόμενων παρεμβάσεων θα θέσει τα θεμέλια για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ευάλωτων αυτών ομάδων, στο πλαίσιο των στόχων για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η κοινωνική ένταξη και η κοινωνική συνοχή αποτελούν Τόσο συνέπειες, όσο και προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων του Ι.Π.Α.Π «ΘΕΟΤΟΚΟΣ».
Η αντιμετώπιση του δυναμικού και πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του κοινωνικού αποκλεισμού και οι αντίστοιχες δράσεις για κοινωνική ένταξη ενσωματώνουν ένα ανάλογο πλέγμα πολυδιάστατων δράσεων και παρεμβάσεων με την συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού που απειλείται και πιθανώς θα αντιμετωπίσει το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Λειτουργία Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε πρότυπη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας και υδροπονίας
(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)
Το έργο αφορά την υποστήριξη ενός σύγχρονου και καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε μια πρότυπης μονάδα θερμοκηπιακής και υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτελείται από το δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων στην περιοχή της Ιεράς Μονής Βελλάς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά σε 400 διδακτικές ώρες ανά εξάμηνο, για 15 μαθητευόμενους ανά διδακτικό έτος, σε πρότυπη μονάδα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων τεσσάρων στρεμμάτων, ενεργειακά απεξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)
Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων παρουσιάζει μέσω των φορέων της πλούσιο θρησκευτικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο. Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει υλοποιήσει μια σειρά δράσεων, συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με την εκπαίδευση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, υπό το πρίσμα του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Προωθεί βιολογικές καλλιέργειες και την βιολογική εκτροφή ζώων, συνδέοντας την αξιοποίηση των γεωργικών εκτάσεων, που διαθέτει με την εκπαίδευση, με σκοπό, οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν την γνώση και τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μείνουν και να παράγουν στον τόπο τους.
Ήδη στην Ιερά Μονή Βελλάς λειτουργεί θεματικό ΙΕΚ και λειτουργούν οκτώ τμήματα, των κάτωθι πέντε ειδικοτήτων:
- Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας
- Τεχνικός Γαλακτοκομίας - τυροκόμος
- Τεχνικός Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων
- Τεχνικός Μελισσοκομίας
- Τεχνικός Αρωματικών — Φαρμακευτικών Φυτών.
Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων παρέλαβε εκτάσεις 280 στρεμμάτων, με τριάντα περίπου στρέμματα να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, οι οποίες μπορούν να εξυγιανθούν και να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη θερμοκηπιακής και υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών.
Κατά το εαρινό εξάμηνο του έτους 2023, πρόκειται να λειτουργήσει για πρώτη φορά θεματικό ΙΕΚ με ειδικότητα «Τεχνικός Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Υδροπονίας», ακολουθώντας την εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο οδηγό σπουδών, κατόπιν εγκρίσεως από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το εαρινό εξάμηνο του έτους 2023, το ΙΕΚ αναμένεται να δεχτεί 15 νέους μαθητευόμενους, όπου θα εφοδιαστούν με την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην καλλιέργεια κηπευτικών και αρωματικών φυτών, όπου αποτελεί μια καλλιέργεια με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια θα γίνεται εντός θερμοκηπίων, είτε με την συμβατική μέθοδο, είτε με την μέθοδο της υδροπονίας στο έδαφος. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών είναι εντατική, καθώς απαιτεί υψηλές επενδύσεις σε κεφάλαιο (μηχανήματα, εργαλεία, κτίρια), ενώ είναι ιδιαίτερα απαιτητική από την άποψη των καλλιεργητικών φροντίδων (αυξημένο κόστος εργατικών, ανάγκη για καθημερινή φροντίδα, αποτελεί όμως βασικό τρόπο καλλιέργειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, βασικό πυλώνα στην επίτευξη της αύξησης της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση και την ενεργειακή αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η υδροπονική καλλιέργεια στο έδαφος, αποτελεί ένα καινοτόμο και σύγχρονο τρόπο ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγή προϊόντος με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και ύδατος. Οι πιο σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας πρόκειται να αποτελέσουν εφόδια των νέων μαθητευόμενων, πολύτιμο αρωγό στην επαγγελματική τους εξέλιξη, που καθορίζει τον μελλοντικό βιοπορισμό τους. Άλλωστε την εκπαιδευτική διαδικασία αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του δημοσίου ΙΕΚ, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως γεωπόνοι φυτικής παραγωγής ή εδαφολόγοι, της ειδικότητας εγγείων βελτιώσεων και γεωργικής μηχανικής.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)
Υποστηρίζεται και υλοποιείται ένα σύγχρονο, καινοτόμο και πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την συστηματική ενασχόληση σε επαρκώς εξοπλισμένα εργαστήρια, δίνουν την ευκαιρία στους νέους μαθητευόμενους να αποκτήσουν γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι άριστα επαγγελματικά καταρτισμένοι, θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα της παραγωγικής διαδικασίας και θα έχουν τις κατάλληλες γνώσεις να δημιουργήσουν βιώσιμες και κερδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις. Οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα επενδύσουν με την εργασία τους στον τόπο τους, θα συμβάλλουν στην αγροτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Η ύπαιθρος της Ηπείρου χαρακτηρίζεται ως μειονεκτική, γιατί μαστίζεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας και παρουσιάζει οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα. Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως η παρούσα, δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα της τοπικής κοινωνίας με άτομα που έχουν λάβει γνώσεις εξειδικευμένες και θα συμβάλλουν με την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση στην βελτίωση των δεικτών της ανεργίας και την ενίσχυση του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού στην περιφέρεια, συντελώντας στην αποκέντρωση.
Βασική παράμετρος παραμένει η εφαρμογή στην καλλιέργεια «πράσινων» τεχνολογιών αιχμής, που προστατεύουν το περιβάλλον με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτινων πόρων, την αποφυγή χρήσης ρυπογόνων παραγόντων παραγωγής και την χρήση οργανικών πρώτων υλών στην παραγωγική διαδικασία. Η ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, οι εναλλακτικές, δηλ. των συμβατικών, μέθοδοι παραγωγής, που συντελούν στη δραστική μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων, καθώς και στην εξάλειψη της ανεξέλεγκτης εφαρμογής καλλιεργητικών παρεμβάσεων, εγγυώνται την υποδειγματική παραγωγή προϊόντων απαράμιλλης ποιότητας απαλλαγμένα από χημικά υπολείμματα. Η εκπαίδευση νέων σε πρότυπα θερμοκήπια εγγυάται την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, που εμπεριέχουν προστιθέμενη αξία, που βοηθά στην εμπορευσιμότητά τους, τους προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα, αυξάνει την αξία τους. Ο καταναλωτής απολαμβάνει τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Επιπροσθέτως, βελτιώνοντας ως κοινωνικό σύνολο την περιβαλλοντική μας απόδοση μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας, συμβάλλουμε καθοριστικά στην βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη.
Εν κατακλείδι, στο πρόγραμμα πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα απασχοληθούν έξι εκπαιδευτές γεωπόνοι (8 ανθρωπομήνες), δύο εργάτες γης για τις εργασίες βελτιώσεως του εδάφους (12ανθρωπομήνες), προσωπικό ασφαλείας (4 ανθρωπομήνες), θα παρασχεθεί αποζημίωση μαθητείας σε 15 μαθητευόμενους ανά εξάμηνο.
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Τεχνικός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και υδροπονίας» λειτουργεί για πρώτη φορά σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο οδηγό σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Ειδικότερα ο κλάδος παραγωγής κηπευτικών και κυρίως αρωματικών φυτών, σύμφωνα με έρευνες του ΥΠ. ΑΝ, είναι ο μόνος κλάδος πρωτογενούς παραγωγής, που παρουσιάζει θετικούς γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Συνδυαστικά αν αναλογιστούμε, τις καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας, που σχεδιάζεται να εφαρμοσθούν, πρέπει να αναφερόμαστε σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Εστιάζοντας στην καινοτομία, αναφέρονται αναλυτικά οι κάτωθι δράσεις, που περιλαμβάνονται ως υποδειγματικές φιλοπεριβαλλοντικές «έξυπνες» πρακτικές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
- Δημιουργία θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που θα δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ενέργειας και για την διατήρηση της αναγκαίας θερμοκρασίας εντός του θερμοκηπίου για την σωστή ανάπτυξη των φυτών με μηδενική κατανάλωση ενέργειας προερχόμενης από ορυκτά καύσιμα.
- Χρήση της μεθόδου της υδροπονίας, που αποτελεί «πράσινη» τεχνολογία αιχμής, ρυθμίζοντας την κατανάλωση υδάτινων πόρων κατά την καλλιέργεια, στον απολύτως απαραίτητο βαθμό, αποφεύγοντας την σπατάλη πόρων.
- Κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την λειτουργία των αυτοματισμών των πρότυπων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Σχεδιάζεται να εγκαταστήσουν μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ που θα δεσμεύει την ηλιακή ενέργεια και θα παράγει 20kw ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή θερμότητας για τις ανάγκες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, σχεδιάζεται να παραχθεί από ηλιοθερμικό σύστημα και από τα υπολείμματα της δασικής δραστηριότητας και άλλων φυτικών υπολειμμάτων, από ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις της Ι. Μονής, με την παραγωγή "pellets" με χρήση ανάλογου καυστήρα. Στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
- Επίσης, η κομποστοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων και η επαναχρησιμοποίηση τους στην παραγωγική διαδικασία ως οργανικά λιπάσματα, εξοικονομεί χρήματα, ενέργεια και προστατεύει το περιβάλλον.
Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε την ιδιαιτερότητα και πρωτοπορία του συγκεκριμένου προγράμματος συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με την επαγγελματική κατάρτιση από την πρώτη μέρα φοίτησης και επιβραβεύοντας τους μαθητευόμενους για την μαθησιακή τους προσπάθεια με χρηματική αποζημίωση, «πρόγραμμα μαθητείας».
(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση και τεκμηρίωση του/ων βασικού/ών λόγου/ων για τον/ους οποίον/ους προτείνετε να επιλεγεί για χρηματοδότηση η πρόταση του Φορέα σας από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Εταιριών TEXAN)
H Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως προαναφέρθηκε, διαθέτει τις εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Στο πλαίσιο αυτό αναζητά πόρους για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος, που περιλαμβάνει εκπαίδευση και παραγωγή. Σημαντική επιδίωξη του προγράμματος είναι η βοήθεια προς νέους ανθρώπους, ώστε να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, στον πρωτογενή τομέα με γνώση και επιστημονική υποστήριξη. Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται και διεκδικεί την χρηματοδότησή του, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό, το οποίο στηρίζεται στην σημαντική εμπειρία των εκπαιδευτικών, που συνεργάζονται και πιστοποιούνται από το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων. Χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τις εγκαταστάσεις, που ήδη υπάρχουν, οι οποίες όμως για να λειτουργήσουν υπό καινοτόμες συνθήκες χρειάζονται τον ανάλογο σύγχρονο εξοπλισμό. Είναι σημαντικό, ότι οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία εφαρμογής καινοτόμων λύσεων σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας, τον τρόπο καλλιέργειας, και την ένταξη βιολογικών τρόπων καλλιέργειας. Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων επιδιώκει την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, προωθώντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, με καινοτόμες φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, που προσφέρει επαρκή επαγγελματική κατάρτιση σε νέους στον τομέα της σύγχρονης θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών.
Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα δίνεται η αναγκαία επιστημονική γνώση και υποστήριξη προς τους ενδιαφερόμενους. Βεβαίως, η πρότυπη και υποδειγματική εκπαίδευση απαιτεί και τα αναγκαία τεχνικά μέσα, όπως αναλυτικά προαναφέρθηκαν.
Ένα τέτοιο έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση των προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων για την ανάπτυξη και την απασχόληση των νέων στον πρωτογενή τομέα, στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος, που ταλανίζει την ελληνική ύπαιθρο και ιδιαίτερα την 'Ηπειρο, θα δώσει επίσης τη δυνατότητα ενίσχυσης των προνομιακών δομών της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, μέσω των προϊόντων που θα παράγονται, όπως και τη δυνατότητα παροχής βοήθειας προς τους ενδεείς συνανθρώπους που ενισχύονται με τρόφιμα.
Έχοντας την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάπτυξη του τόπου μας, ευχόμαστε να τύχει της προσοχής των υπευθύνων για την επιλογή των προτάσεων που υποβάλλονται προς έγκριση και ευχαριστούμε για την δυνατότητα συμμετοχής!
ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ